Language

srb

Follow us

Program

Reko i Pero, mladi par pripadnika naroda Jazida, upravo je objavio veridbu. U tom trenutku borci Islamske države napadaju njihovo selo u kurdistanskom regionu Šingal u Iraku. Reko je na poslu, a ISIS ili ubija na licu mesta ili zarobljava seljane koji nisu mogli da pobegnu. Pero je sa drugim mladim ženama odvezena na tržište roblja, gde Islamska država posebno varvarski postupa prema jazidskim ženama zbog njihove religije.

Kad se Reko vrati s posla, duboko je potresen otkrivši da je Pero nestala. Pošto utvrdi da je ona u jednom skloništu u Siriji, pronalazi je traumatizovanu i povučenu u sebe. On se s puno pažnje stara o njoj dok joj se ne povrati zdravlje, ali stid i posledice silovanja imaju poražavajući uticaj na međusobni odnos mladog para.

Noćna mora se nastavlja i ostaje pitanje: da li će istinska ljubav prevazići „mračni vetar"?

Country:
Irak, Sirija, Nemačka, Katar , 2016
Group:
Competition
Duration:
92’
Director:
Hussein Hassan
Screenplay:
Mehmet Aktas, Hussein Hassan
Cast:
Rekish Shahbaz, Dimen Zandi, Maryam Boobani, Adil Abdulrahman, Imad Lezgin
Festivals:
2016 Manhajm-Hajdelberg, Pusan, Dubai, Stokholm, Kalkuta
Filmography:
2016 Reseba / The Dark Wind 2006 O Nergiz biskivin / Narcissus Blossom
Cinematography:
Touraj Aslani
Editing:
Ebrahim Saeedi
Music:
Mustafa Biber
Producer:
Mehmet Aktas
Production:
Mitosfilm  

Showing

26Feb

Time: 19:30
Price: 350 RSD
Dvorana Kulturnog centra

27Feb

Time: 17:30
Price: 400 RSD
Cineplexx UŠĆE hall 5

28Feb

Time: 17:00
Price: 300 RSD
Jugoslovenska kinoteka

HUSEIN HASAN ALI

Husein Hasan (1974) je poznati reditelj, scenarista i glumac u Iračkom Kurdistanu. Radio je dečje programe za jednu lokalnu televiziju i snimao video klipove za različite umetnike i pevače. Režirao je veći broj kratkih filmova. Njegov debitantski igrani film Narcissus Blossom (2006), prikazan na Berlinalu, dobio je filmsku nagradu Amnesti internešenela. Hasanov drugi igrani film Herman (2009) premijerno je prikazan u Pusanu.

Napisao je i režirao svoj treći film The Dark Wind 2016. Film je osvojio nagrade na Međunarodnom festivalu Manhajm-Hajdelberg i na Festivalu u Dubaiju. Film je dobio i nagradu APSA za kulturnu raznovrsnost na dodeli Azijsko-pacifičkih filmskih nagrada. 

 

Sponsors

General sponsor
Lukoil
Sponsors
MTS
 
Bambi
 
Ford