Jezik

eng

Pratite nas

Saopštenje Selekcione komisije povodom izbora filmova za selekciju ‘Srpski film’ na 45. FEST-u

Selekciona komisija nacionalnog takmičarskog programa „Srpski film“, (formirana po odluci Odbora FEST-a broj 1978/1 od 15.11.2016.)  u sastavu: Sandra Perović, filmski kritičar, Nikola Ljuca, reditelj i Stevan Filipović, reditelj, održala je 14. decembra 2016. godine sednicu u prostorijama CEBEF-a.

 

Na sednici je diskutovano o 18 filmova koji su prethodno, uz saglasnost autora, dostavljeni članovima komisije.

 

‘Selekciona komisija programa 'Srpski film' za 45. FEST, izražava žaljenje zbog (ne)kvaliteta ovogodišnje produkcije, i nadu da ovo nije realna slika srpske kinematografije, već će ova 2016. ostati na nivou ekscesa. Dobar deo filmova koje smo pogledali je ispod svakog prihvatljivog umetničkog i zanatskog nivoa, i to je razlog zašto je ove godine izabrano svega 8 filmova. ‘

 

Nakon razmatranja svakog filma članovi selekcione komisije su, većinom glasova ili jednoglasno odlučivali o izboru istog. Stevan Filipović se, po sopstvenoj želji, isključio iz glasanja kada se odlučivalo o filmu 'Stado'.

 

Za prikazivanje u okviru takmičarskog programa „Srpski film“ 45. Međunarodnog filmskog festivala-FEST, izabrani su filmovi:

 

 

1.       Dnevnik mašinovođe - r:Miloš Radović

2.       Jesen samuraja - r:Danilo Bećković

3.       Inkarnacija - r:Filip Kovačević

4.       Svi severni gradovi - r:Dane Komljen 

5.       Afterparti - r:Luka Bursać

6.       Vetar - r:Tamara Drakulić

7.       Nigde - r:Predrag Velinović

8.       Rekvijem za gospođu J.- r:Bojan Vuletić

 

Članovi komisije smatraju da predloženi filmovi ispunjavaju umetničke i tehničke kriterijume za prikazivanje na festivalu 45.FEST, u okviru takmičarske selekcije "Srpski film". Posle konačnog izbora filmova, ekipa filma 'Nigde' je odustala od učestvovanja na FEST-u.

 

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe