Jezik

eng

Pratite nas

FEST 45 GALA: "Oslobođenje Skoplja"

Čuveni hrvatski glumac Rade Šerbedžija i njegov sin Danilo, po vokaciji reditelj i glumac, udružili su se u ulozi autora na filmu “Oslobođenje Skoplja”, koji će biti prikazan u okviru programa FEST 45 GALA. Film je rađen po pozorišnoj drami Dušana Jovanovića, a priča prati Zorana, osmogodišnjaka, i njegov doživljaj surovog ratnog okruženja, prožetog siromaštvom i tugom. 1942. godine Nemci su uz pomoć bugarskih saveznika okupirali Skoplje, a fokus ovog filma je ne samo na propadanju grada, već i porodice: dok se otac bori u partizanima, dečakova majka stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom.

Debitantski dugometražni film Danila Šerbedžije, “Sedamdeset i dva dana”, 2010. godine bio je hrvatski kandidat za Oskara za Najbolji film na stranom jeziku, a "Oslobođenje Skoplja" učestvuje ove godine kao makedonski kandidat. Ovo je, osim toga, prvi zajednički rediteljski poduhvat Danila i Radeta Šerbedžije.

Film “Oslobođenje Skoplja” je premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, zatim u Sarajevu, Helsinkiju i Bratislavi. Uz Radeta Šerbedžiju glavne uloge tumače Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i finski glumac Miko Nousiainen, a u svojoj debitantskog ulozi našao se David Todosovski.

 

Trejler možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=0Q1WPaCA7AY

 

Projekcije:

Fontana / 3. mart u 19:00h

Sava Centar / 1. mart u 19.00h i 02. mart u 11.00h

Centar za kulturu “Vlada Divljan” / 4. mart u 19:30h

 

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe