Jezik

eng

Pratite nas

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za Karlosa Sauru
 
 
 
Zlatni pečat Sauri je uručio upravnik Muzeja Kinoteke 25. februara pred mnogobrojnom publikom u Svečanoj sali novog zdanja Kinoteke, nakon projekcije njegovog najnovijeg filma Saurina hota (Jota de Saura), koji je na progamu 45. Festa.
 
 “Sa velikom pažnjom i ljubavlju gledali smo prethodnih decenija njegove filmove i radovali se svaki put kada bi se ponovo prikazivali u Kinoteci. Sada imamo jedinstvenu priliku i veliko zadovoljstvo da je gospodin Karlos Saura ovde sa nama”, istakao je Vujović.
 
Podsetivši da je Jugoslovenska kinoteka povodom stogodišnjce filma, 1996. godine, ustanovila svoju najznačajniju nagradu - Zlatni pečat, dodao je da je to priznanje do sada dobilo svega 30-ak istaknutih reditelja, glumaca i drugih filmskih umetnika iz sveta, kao i iz Srbije.
 
“Izuzetna nam je čast da se od večeras i veliki majstor režije Karlos Saura nalazi među njima”, rekao je Vujović.
Karlos Saura je izjavio da je veoma zahvalan na ovoj nagradi. “Nisam je očekivao. To je za mene veliko iznenađenje. Zahvaljujem Kinoteci i simpatičnom upravniku. Hvala i svima koji su gledali moj film”, rekao je on i pozvao publiku na razgovor, dodajući da mu je “žao što ne govori srpski jezik, koji mu se sviđa jer jako lepo zvuči”.
 
Na pitanje o mestu i ulozi filmskih arhiva u današnje vreme, odgovorio je da kinoteke imaju veliki značaj. “Jako je lepo što se stari filmovi čuvaju. Postoje oni koji se pamte, ali i oni koji danas više nisu poznati. Upravo u tome je uloga svake kinoteke, da stalno prikazuje stare filmove novim generacijama, tako da mladi ljudi mogu da se upoznaju sa nekadašnjim rediteljima, glumcima i uopšte sa vrednim ostavrenjima iz prošlosti”, rekao je Saura.
Gledaoce je zanimao izvor njegove posvećenosti muzičkim filmovima, a Saura je kazao da to potiče još iz detinjstva, jer je njegova majka bila koncertna pijanistkinja. “Međutim, ja sam bio crna ovca u porodici, više sam voleo folklor”, izjavio je autor filmova Tango, Flamenko, flamenko, Fado…
 
Ples hota, koji prikazuje u svom najnovijem filmu, potiče iz njegovog rodnog kraja Aragona i predstavlja, kako je objasnio, specifičnu kombinaciju flamenka i arapskih uticaja.
 
Potom je govorio i o svojim narednim projektima - filmu o meksičkoj muzici i dramskom filmu o Pablu Pikasu i njegovoj slici Gernika.
 
Karlos Saura u Beogradu boravi kao počasni gost 45. Festa. Na svečanom otvaranju festivala, 24. februara u Sava centru, primio je nagradu Beogradski pobednik. Iz njegovog bogatog opusa koji broji više od 40 naslova izdvajaju se, uz pomenute, i filmovi Zmija u nedrima, Ana među vukovima, Karmen, Lov, Sedmi dan…

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe