Jezik

eng

Pratite nas

Zlatni pečat za Hjua Hadsona

Britanski reditelj Hju Hadson, čiji je film Vatrene kočije osvojio četiri Oskara, novi je dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke. To priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručio mu je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović nakon projekcije Hadsonovog filma „Revolucija“ 2. marta u Svečanoj sali Kinoteke.

Vujović je istakao da je publika Festa imala jedinstvenu priliku da vidi rediteljsku verziju ovog sjajnog filma iz 1985. godine. On je zahvalio Hadsonu koji je film lično doneo u Beograd.
Odmah nakon uručenja Zlatnog pečata održan je festivalski Q&A, a razgovor je vodio reditelj Stevan Filipović.

Hadson je objasnio da je za Revoluciju, istorijsku dramu o američkom ratu za nezavisnost od britanske krune, sa Al Paćinom u glavnoj ulozi, od početka zamislio kao film sa naracijom, ali da nije uspeo da to i snimi. Holivudski producenti mu nisu dali dodatno vreme, kako je rekao, hteli su da film odmah ide u bioskope, da počne da vraća novac.

Meni, kao i Al Paćinu je taj deo bio veoma bitan, jer narator  povezuje ceo film i u značenjskom i u poetskom smislu. Uostalom, mnogi sjajni filmovi imaju tu vrstu naracije iz off-a, kazao je Hadson, pominjući Građanina Kejna, Barija Lindona, Bulevar sumraka...

Tek pre četiri godine uspeo je da konačno dosnimi naraciju iz originalnog scenarija. To što je sada glas Al Paćina zreliji nego pre tri decenije samo daje dublju dimenziju celoj priči, smatra Hadson.
Autor rođen 1936. godine i dalje je aktivan. Tokom 2016. u bioskopima se prikazivao njegov najnoviji film Altamira.

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe