Jezik

eng

Pratite nas

Žiri programa Granice

Granice je program ustanovljen na FEST-u 2015. godine, a čiji je selektor srpski reditelj Mladen Đorđević. Ova programska celina je takmičarskog karaktera, a u njoj se nalaze subverzivna arthaus ostvarenja. Ovgodišnji žiri koji će odlučivati o najboljem filmu u okviru selekcije Granice čine scenarista i reditelj Saša Radojević, koji je i predsednik žirija, zatim Dragan Jovićević, novinar i pisac, kao i Luka Bursać, mladi filmski reditelj.

 

Saša Radojević je scenarista i reditelj iz Beograda. Kao pisac, sa Milutinom Petrovićem sarađivao je na filmovima “Zemlja istine, ljubavi i slobode” i “Jug jugoistok”, a najnovije ostvarenje koje potpisuju zajedno je film “Petlja”, koji je premijeru imao u okviru prošlogodišnjeg FEST-a. Radojević je bio saradnik i na filmu “Doktor Rej i Đavoli” Dinka Tucakovića. Njegov rediteljski dugometražni prvenac je film “Poljupci”, nakon čega su usledili televizijski film “Narcis i Eho” i čak dva ostvarenja 2015. godine: “Žigosana” i “Porodica”.

 

Dragan Jovićević je pisac, novinar i filmski kritičar, a već dugo godina aktivno učestvuje na kulturnoj sceni Srbije kao autor. Bio je jedan od pokretača Festivala srpskog filma fantastike 2006.  godine, a krajem 2014, zajedno sa novinarom i direktorom Festivala Jovanom Ristićem, izdao je knjigu ,,Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“. Urednik je rubrike kultura u magazinu NIN i dugogodišnji saradnik FEST-a.

 

Luka Bursać je filmski reditelj rođen u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, a tokom studija je realizovao nekoliko uspešnih filmova, između ostalog kratkometražni igrani film “Izgledaš do jaja kad sam odvaljen” i srednjemetraži dokumentarac “Tri”. Bursaćev prvi dugometražni film je “Tmina”, snimljen 2014. godine, a njegovo najnovije ostvarenje “Afterparti” imaće svetsku premijeru u okviru programa Srpski film na ovogodišnjem FEST-u.

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe