Jezik

eng

Pratite nas

Kornel Mundruco - reditelj filma Jupiterov mesec,  gost 46. FEST-a

Mađarski filmski i pozorišni reditelj, Kornel Mundruco, biće gost 46. FEST-a sa svojim novim ostvarenjem "Jupiterov mesec". Domaća publika već je upoznata sa radom ovog stvaraoca čiji je prethodni film, "Beli bog", prikazan na 43. FEST-u, a Mundruco je takođe bio gost Bitef-a sa svojim pozorišnim predstavama.

Ovo je sedmi dugometražni film mladog reditelja, svojevrsnog miljenika festivala u Kanu gde je prikazano njegovih poslednjih pet ostvarenja. Mundruco je za film "Beli bog" osvojio Gran pri u selekciji "Izvestan pogled", a "Jupiterov mesec" je prošle godine bio u takmičarskom programu Kanskog festivala.

"Jupiterov mesec" je neverovatno ambiciozno ostvarenje koje kombinuje surovi realizam svakodnevnice sa elementima natprirodnog, fantastičnog i religioznog. Radnja započinje kao klasični triler- Arjan, izbeglica iz Sirije, zajedno sa ocem i drugim napaćenim dušama pokušava da pređe granicu između Srbije i Mađarske. U dramatičnom sukobu sa policijom, Arjan je upucan, ali ranjavanje ima jednu začuđujuću posledicu- Arjan dobija sposobnost da leti. Korumpirani mađarski doktor koji krijumčari migrante u ovome vidi priliku za zaradu i počinje da vodi Arjana na turneju gde demonstrira njegove moći levitacije. S druge strane, Arjan samo želi da pronađe svog oca od koga se odvojio.

Mundruco pokreće mnogo pitanja svojim filmom koji je istovremeno i triler, i hrišćanska alegorija, porodična drama i socijalna kritika, a indikativan je i simbolični naslov- Jupiterov mesec po imenu Evropa sadrži vodu i u teoriji bi mogao biti pogodan za život. 

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko