Jezik

eng

Pratite nas

Održana prva pres konferencija povodom 46. FEST-a

Danas je u Skupštini grada održana prva pres konferencija povodom predstojećeg, 46. FEST-a na kojoj su govorili Ivona Jevtić, Nataša Ilić, Jugoslav Pantelić, Mladen Đorđević i Marija Bošković.

Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i predsednica Odbora FEST-a, sa zadovoljstvom je izjavila da je grad Beograd za ovogodišnji FEST izdvojio rekordnu sumu novca, čak 30 miliona dinara, što je i očekivano budući da je to jedna od najznačajnijih gradskih manifestacija. Ona je istakla jednu novinu, projekcije u novom bioskopu Cine Grand Rakovica, čime se nastoji da se festival približi publici u svim delovima grada.

Nataša Ilić, v.d. direktora CEBEF-a, izjavila je da Centar beogradskih festivala organizuje FEST već četvrtu godinu za redom i da se nada da je poverenje u ovu organizaciju sada već opravdano. Takođe je dodala da je kultura i te kako u žiži interesovanja, što pokazuje i podrška FEST-u od strane kabineta predsednice vlade, gradonačelnika, sekretarijata za kulturu i brojnih javnih preduzeća.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izdvojio je neke od naslova koje ne treba propustiti poput Skrivena ljubav (Call me by your name) Luke Gvadanjina, Fantomska nit Pola Tomasa Andersona, Niotkuda Fatiha Akina, Zaista nikad nisi bio ovde Lin Remzi, Jupiterov mesec Kornela Mundruca, Oproštaj Rolana Džofija, Legenda o konkubini Čena Kajgea. Neki naslovi će tek biti otkriveni i dobiti kultni status, poput filma Vernost Mihaela Roskama, a neke filmove će beogradska publika imati prilike da vidi među prvima u svetu, poput filmaEva Benoa Žakoa, i Lice Malgoržate Šumovske, koji dolaze pravo sa Berlinala, a potonji i zatvara 46. FEST. U glavnom takmičarskom programu očekuje nas 16 filmova iz svih krajeva sveta, a Pantelić je istakao film Niko 1988 Suzane Nikjareli koji se istakao u prošloj godini, ali nažalost nije prepoznat koliko zaslužuje. Treba obratiti pažnju i na libanski film UvredaZijada Dueirija, čiji je kvalitet prepoznala i Američka filmska akademija nominujući ga za Oskara.

Umetnički direktor napomenuo je da ove godine selekciju Srpski film čini samo pet ostvarenja, što je rezultat odluke da samo premijerni filmovi uđu u konkurenciju.

Mladen Đorđević, selektor programa Granice, Thrills&Kills i Microwave, osvrnuo se na program Granice koji se održava već četvrtu godinu za redom. Radi se o arthaus filmovima koji pomeraju i preispituju granice i socijalne, političke i religiozne tabue, a Đorđević je skrenuo pažnju na film Divlji dečaci Bertrana Mandikoa. Od prošle godine se ravnopravno sa igranim filmovima takmiče i dokumentarni, a jedno od istaknutih ostvarenja je Hitlerov Holivud, koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme nacista. U programu Thrills&Kills nalaze se žanrovski filmovi koji donose triler, akciju i saspens, a u programu Microwave očekuju nas sveža mikrobudžetna ostvarenja.

Telekom Srbija već deset godina je sponzor FEST-a, a Marija Bošković je u ime ove kompanije poželela svima uspešan festival i izjavila da im je veliko zadovoljstvo da podrže manifestaciju koja našu prestonicu predstavlja kao grad kulture, što ona zapravo i jeste.

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko