Jezik

eng

Pratite nas

Počinje 46. FEST

Sutra, u petak 23. februara, biće otvoreno 46. izdanje međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Tokom deset festivalskih dana očekuje nas 116 premijernih ostvarenja u 12 bioskopskih sala širom Beograda, preko 40 gostiju iz inostranstva predstaviće svoje filmove i biće dodeljene nagrade u tri takmičarska programa, uključujući i tri počasne nagrade.

Svečano otvaranje će se održati u 19h u Sava centru, a pre programa Svečanog otvaranja biće upriličena i ceremonija Crvenog tepiha kojim će prošetati uvažene zvanice i gosti festivala. Počasni gost FEST-a biće kultni mađarski reditelj, Ištvan Sabo, kome će na otvaranju biti uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Voditelji ceremonije svečanog otvaranja biće glumačke zvezde Raša Bukvić i Marija Bergam. Radivoje Raša Bukvić jedan je od najaktivnijih domaćih glumaca u inostranstvu, a ostvario je uloge u svetskim hitovima kao što su A good day to Die Hard, Transporter i Taken, dok je Marija Bergam osvojila srca gledalaca prošle godine zapaženom ulogom u seriji Senke nad Balkanom.

Nakon ceremonije, publika će imati priliku da pogleda jedan od najboljih filmova iz prošle godine, Tri Bilborda ispred Ebinga u Misuriju, reditelja i scenariste Martina Mekdone. Ovaj film nedavno je trijumfovao na dodeli nagrada BAFTA u pet kategorija, nagrađen je sa četiri Zlatna globusa, a nominovan je za čak sedam Oskara. Glavne uloge tumače Frensis Mekdormand, Sem Rokvel i Vudi Harelson.

Do samog početka festivala prodato je preko  50 000 karata. Ubedljivo najveće interesovanje publike vlada upravo za film otvaranja, a osim njega, najtraženiji su filmovi Oblik vode i Fantomska nit.

 

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko