Jezik

eng

Pratite nas

Kornel Mundruco dobio Plaketu Jugoslovenske kinoteke

Gost 46. Festa, istaknuti mađarski reditelj srednje generacije Kornel Mundruco dobitnik je Plakete Jugoslovenske kinoteke za doprinos evropskoj kinematografiji. Priznanje mu je uručio upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović 28. februara pred mnogobrojnom publikom u Svečanoj sali novog zdanja Kinoteke. Mundruco učestvuje u programu Festa „Fokus Evropa“ u kojem će biti prikazan njegov novi film „Jupiterov mesec“.

Marjan Vujović je istakao da je za Jugoslovensku kinoteku čast i zadovoljstvo da uruči Plaketu značajnom autoru čiji opus dobro poznaje i srpska publika. Mundruco je režirao filmove „Beli bog“, „Nežni sin - projekat Frankenštajn“, „Delta“...

Pozdravljen dugim aplauzom publike, Mundruco je izjavio da je zahvalan i počastvovan, ali i pomalo iznenađen.

„Kada dobijete priznanje kao što je ovo, pomislite: ali, ja sam još uvek mlad. Međutim, činjenica je da sam uradio već sedam dugometražnih filmova“, rekao je on dodajući da su njegovi projekti uvek bili skopčani sa nekom vrstom rizika.

„Ja sam od onih koji stalno pokušavaju da otkriju nove filmske teritorije. Kada se nađete u bogatom filmskom arhivu kao što je Jugoslovenska kinoteka, morate da pomislite koliko su otkrića već postigli drugi autori koji su takođe tražili nove teritorije, novi filmski jezik i teme. Divno je biti jedan od njih, tragati i dalje. To je naš posao i naša ljubav“, izjavio je on.

Mundruco je istakao značaj velikih festivala poput Festa za promociju filmske umetnosti i pozvao publiku da narednih dana pogleda „Jupiterov mesec“, koji je svetsku premijeru imao prošle godine u Kanu.

 

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko