Jezik

eng

Pratite nas

Dobitnici Zlatnih globusa na 47. FEST-u

Film The Favourite otvoriće 47. FEST, a glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame, Olivija Kolman, odnela je nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji. Kolman je na platnu oživela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom, što koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

Zlatni globus za najbolji film - mjuzikl ili komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje Green Book. Film je smešten u šezdesete i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen). Maheršala Ali nagrađen je Zlatnim globusom za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije.

Glen Klouz je osvojila svoj treći Zlatni globus za naslovnu ulogu u filmu The Wife . Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja nakon četrdeset godina života u njegovoj senci počinje da preispituje svoj život, i to upravo dok ga prati na putu za Stokholm gde treba da primi Nobelovu nagradu za knjževnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu If Beale Street Could Talk. Ovo ostvarenje reditelja Barija Dženkinsa (Moonlight) govori o borbi mlade afro-amerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika, a King tumači majku glavne junakinje.

Kristijan Bejl osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u komediji za film Vice, gde igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsednik u istoriji SAD.

47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 28. januara.

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert