Jezik

eng

Pratite nas

Preminuo je Dušan Makavejev

Rođen je u Beogradu 1932, gde je diplomirao psihologiju i režiju. Pisao je filmsku kritiku, štampao zbirku eseja, a filmsko interesovanje je razvio u Kino klubu gde je stvorio svoje prve filmove. Afirmaciju je stekao prvo kao osoben autor kratkih filmova, od kojih su najpoznatiji Osmeh 61 i Parada. Njeov prvi dugometražni film bio je Čovek nije tica, a usledili su kultni filmovi Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Nevinost bez zaštite, i WR Misterije organizma. Od 1972. stvara u inostranstvu Sweet movie, Montenegro or pigs and pearls, i The coca cola kid. Predavao je na raznim univerzitetima i bavio se filmskom publicistikom, a imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968. Makavejev se smatra jednim od osnivača crnog talasa. Njegovi filmovi narušavali su mnoge političke i seksualne tabue, zbog čega je trpeo cenzuru u Jugoslaviji, uprkos velikom uspehu u inostranstvu.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda“ koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

Makavejev je ostavio neizbrisiv trag i na FEST, uz koji je bio od samog početka- pokrenuo je specijalni noćni program Konfrontacije, a od 1987-1989. bio je ko-selektor FEST-a sa Gordanom Mihićem i Borom Draškovićem. 2012. je na 40. FEST-u predstavio knjigu “Teror i radost” australijske autorke Lorejn Mortimer, posvećenu njegovim filmovima.

Na 47. FEST-u će premijerno biti prikazan dokumentarni film Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali Gorana Radovanovića. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film W.R. Misterije Organizma (1971) bude zabranjen. Okosnica filma su 4 audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine.

 

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert