Jezik

eng

Pratite nas

Džejms Kent, reditelj filma U tuđoj kući, intervju

Posle drugog svetskog rata slika se jedna životna priča u ratom razrušenom Hamburgu, Rejčel i njen suprug, britanski pukovnik Luis, dele kuću sa prethodnim vlasnicima i tu nastaje sudar dva sveta čime se bavi vaš film. Sudar osvajača i poraženih. Koliko je u toj priči potencijal ozbiljne drame?

Kent:  Dve stvari su me fascinirale kod tog sukoba dva sveta, to je pre svega jedinstveni istorijski trenutak. Znači završetak Drugog svetskog rata, a istovremeno i period koji je prethodio hladnom ratu. To je jedan fantastičan istorijski trenutak, o kome je samo Roselini zapravo snimio film.  To je bio jedinstveni trenutak, kada je Nemačka bila na kolenima. Tu su Britanci bili suočeni sa dilemom da li će ponoviti grešku sa početka Prvog svetskog rata i kazniti Nemačku ili će pak pokazati dobrotu i ljubaznost i tretirati Nemce na drugačiji način. Dakle taj odnos likova Kire Najtli i Skarsgarda, supruge britanskog pukovnika I nemačkog arhitekte je praktično metafora za taj odnos pobednika Britanaca, koji su došli od gneva do razumevanja. To je film o saosećanju, o praštanju i ponovnom buđenju.

Koliko nam vraćanje u prošlost može pomoći da budemo bolji ljudi? Koliko nam je za bolju sadašnjost i za još bolju budućnost neophodno za razumevanje istorije?

To je jedan vrlo aktuelan film. Mi nismo očekivali u to vreme da će film biti toliko aktuelan, ali na žalost jeste, zbog vremenskog trenutka u kome se nalazimo. Velika Britanija i Evropa imaju Bregzit, onda porast nacionalizma u raznim zemljama, nacionalizma koji etiketira i diskriminiše neke ljude zbog mesta gde su rođeni. Dakle imamo tu taj odnos Rejčel Britanke i Stefana Nemca, gde Rejčel mora da prebrodi predrasudu zbog nacionalizma i generalno njihove situacije. Ja smatram da boljitak može doći samo zahvaljujući dobrim delima pojedinaca. Hiljadu dobrih dela hiljadu dobrih ljudi može doneti boljitak, a ne nikakve političke akcije koje će sprovesti neka vlada ili neka država.

Vi ste režirali jednu epizodu serije Poaro. Kako vam je bila saradnja sa glumcem Dejvidom Sušeom i kako je bilo raditi Poaroa?

Nisam znao da je Poaro vrlo popularna serija ovde! Kada smo ga radili ja sam odmah bio upozoren da će se Dejvid Suše, koji je fantastičan glumac, od samog starta ponašati kao Poaro. Kada doručkuje on je Poaro, kada ruča on je Poaro i sve dok nosi brkove on je Poaro, tek kada ih skine on postane Dejvid.

Možemo li da porazgovaramo o Vašem narednom filmu o Ingrid Bergman?

Pa on je u procesu, još uvek nema tu mnogo toga da se kaže, još uvek tražimo glumicu.

Kakvu priču želite da ispričate o njoj?

Kao što je poznato, Ingrid Bergman je bila udata, Šveđanka, imala je ćerku, ali je bila zaubljena u Roberta Kapu, čuvenog ratnog fotografa u Drugom svetskom ratu. To je bio jedan strastveni odnos, koji je bio gotovo nemoguć zbog svog bračnog statusa u kome je bila, a on ju je učio kako da bude hrabra i kako da se bori protiv holivudskog sistema.

 

Sponzori

Partner
MTS
Uz posebnu zahvalnost donatoru
Lukoil
 
Sponzori festivala
Knjaz
 
Gorki list
 
Tikves
 
Pepsi
 
Staropramen
 
Nescafe
 
Hubert