Jezik

eng

Pratite nas

Žiri programa Srpski film

DAMJAN KOZOLE

REDITELJ, SLOVENIJA

Damjan Kozole rođen je 1964. godine. Višestruko je nagrađivani slovenački reditelj čija su ostvarenja redovno uvrštena u zvanične takmičarske programe velikih filmskih festivala, poput festivala u Berlinu, Roterdamu, Torontu itd. Njegova rediteljska ostvarenja obuhvataju film Rezervni delovi (Rezervni deli), širom sveta prikazivan Slovenka, kao i Noćni život (Nočno življenje) koji mu je, između ostalih, doneo nagradu za najboljeg reditelja na Festivalu u Karlovim Varima. Časopis Sight & Sound, uvrstio je njegov film Rezervni delovi među deset najvažnijih filmova Nove Evrope, a nominovan je i za Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu. Godine 2012. dobio je Nagradu za životno delo na Filmskom festivalu u Rimu. Kozole je i cenjeni autor na polju dokumentarnog filma.

 

LORDAN ZAFRANOVIĆ

REDITELJ, HRVATSKA

Rođen je 1944. godine u Maslinici na Šolti. Diplomirao je književnost i likovnu umetnost na Visokoj pedagoškoj akademiji u Splitu. Filmsku režiju je diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu 1971. godine u klasi oskarovca Elmara Klosa. Magistar je režije. Po povratku sa studija, živi i stvara u Zagrebu, a potom po nekoliko godina provodi u Parizu, Beču i Pragu. Od početka 60-ih kao šesnaestogodišnjak počinje da snima amaterske eksperimentalne filmove. U profesionalnoj produkciji režira od 1965. godine kratkometražne, srednjemetražne i igrane, dokumentarne i dokumentarno-eksperimentalne filmove i televizijske serije, a neki od njegovih najpoznatijih filmova su Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Večernja zvona i Haloa- Praznik kurvi. Za vreme života i rada u Pragu bavio se pedagoškim radom na Filmskoj i TV školi Akademije izvođačkih umetnosti (FAMU), kao profesor režije.

 

ALEN SINKAUZ

KOMPOZITOR, HRVATSKA

Alen Sinkauz (1978) je magistrirao muzikologiju na Filozofskom fakultetu u Padovi. Po zanimanju je kompozitor, basista i kontrabasista u raznim muzičkim, pozorišnim i multidisciplinarnim projektima. Od 2002. deluje u hrvatsko-italijanskom eksperimentalnom bendu East Rodeo povezujući avant rock, živu elektroniku, noise, te eksperimentalnu i improvizovanu muziku. Alen Sinkauz komponuje muziku za kratkometražne i dokumentarne filmove, a pozorišnim radom se bavi od 2002. godine. Zajedno s bratom Nenadom Sinkauzom komponovao je muziku za filmove Zvizdan i Egzorcizam Dalibora Matanića, Osmi povjerenik Ivana Salaja i Goran Nevija Marasovića, za šta je dobio Zlatnu arenu za muziku na Pulskom filmskom festivalu. Od 2010. organizuje međunarodni festival eksperimentalne i improvizovane muzike Audioart u Puli.

 

MILOŠ TIMOTIJEVIĆ

GLUMAC, SRBIJA

Miloš Timotijević (Beograd, 9. mart 1975) je srpski glumac. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1999. godine. Na filmu je debitovao u Stršljenu Gorčina Stojanovića, a usledili su Lavirint, Sedam i po, Četvrti čovek, Ničije dete, Za kralja i otadžbinu... Igrao je uglavnom sporedne likove kojima je uvek davao lični pečat, a rola u filmu Vlažnost je njegova prva glavna uloga na velikom platnu, za koju je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu na 44. FEST-u. Zablistao je u TV serijama Vojna akademija, Čizmaši i Senke nad Balkanom, a ima istaknute uloge i u beogradskim pozorištima: Rasprava sa Ernestom Če Gevarom, Zmijsko leglo i Zoran Đinđić u Ateljeu 212, Poseta stare dame i Život stoji, život ide dalje u Bitef teatru...

 

KATARINA RADIVOJEVIĆ

GLUMICA, SRBIJA

Katarina Radivojević (Beograd, 29. mart 1979) je srpska glumica. Njen prvi susret sa kamerom bila je uloga Sonje u filmu Policajac sa Petlovog brda, a seriju pod istim nazivom snima sve do 1994. godine. Fakultet dramskih umetnosti završava u klasi Predraga Bajčetića. 2002. godine. Na samom početku karijere dobija šansu da odigra naslovnu ulogu u filmu Zona Zamfirova, reditelja Zdravka Šotre, za koju je dobila  nagradu za najbolju debitantsku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu. Odmah posle Zone prikazuje se i Katarinin drugi film, Lavirint, a ostvarila je uloge i u filmovima poput Pljačka Trećeg Rajha, Čarlston za Ognjenku, Morfijum, kao i serijama Ubice mog oca, Urgentni centar, Ljubav i mržnja...