Jezik

eng

Pratite nas

Žiri programa FEDEORA

NAGRADE

Najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom program / Best Euro-Mediterranean Film in Main Competition

Najbolji srpski film u programu Srpski film / Best Serbian Film in Serbian Film Competition

 

PAULO PORTUGAL

FILMSKI NOVINAR, ČLAN ŽIRIJA

Paulo Portugal je više od dvadeset godina filmski novinar u nekoliko dnevnih, nedeljnih i mesečnih izdanja, kao što su Correio da Manhã, vodeći dnevni list u Portugalu, ali i GQ Magazine i Metro International. Redovno prati sve filmske festivale i bio je član žirija više puta na festivalima u Veneciji, Berlinu, San Sebastijanu, Rio de Žaneiru i Tromsu. Studirao je pravo i diplomirao je na međunarodnim odnosima.

 

ZLATKO VIDAČKOVIĆ

FILMSKI KRITIČAR, UREDNIK

Zlatko Vidačković (Šibenik, 1972) je filmski kritičar, univerzitetski predavač, urednik i programer. Sa zvanjem mastera iz oblasti žurnalizma, bavi se novinarstvom od 1998. godine (u Jutarnjem listu, Globusu, Vijencu i Vjesniku). Godine 2008. osnovao je sajt Kulisa.eu, onlajn izdanje posvećeno kulturi, za koji obavlja posao glavnog i odgovornog urednika. Bio je predsednik Hrvatskog društva filmskih kritičara u pet mandata. Bio je član žirija FIPRESCI u Kanu, San Francisku, Veneciji i Berlinu. On je potpredsednik Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) i Međunarodne novinarske akademije (IPA).

Godine 2010. osnovao je art bioskop Metropolis u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu i od tada je njegov programski direktor. Pokretač je i producent Revije europskog filma koja se održava u Zagrebu od 2012. godine. Od 2004. do 2014, a potom od 2017. je umetnički direktor Pulskog filmskog festivala, transformišući ga u najposećeniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

NEVENA DAKOVIĆ

PROFESOR TEORIJE FILMA, SRBIJA

Nevena Daković rođena je 1964. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti i na grupi za Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je na Filološkom fakultetu sa tezom Problemi recepcije filma: estetički i sociološki aspekt. Doktorirala je na Fakultetu dramskih umetnosti sa tezom Holivudska melodrama: 1940-1960 (formula žanra).  Od 1990. godine radi na Fakultetu dramskih umetnosti, najpre kao asistent, potom docent Istorije filma (1991-1999), vanredni profesor Teorije filma (2000-2004), a od 2005. godine redovni profesor Teorije filma. U zemlji i inostranstvu objavila je niz knjiga od kojih su najvažnije Melodrama nije žanr (1995), Gender and Media (1997), Medi(ted) Identities (2001), Leksikon filmskih teoretičara (2005) i Balkan kao (filmski) žanr: slika, tekst, nacija (2008). Objavljuje radove u inostranim i domaćim monografijama, zbornicima i periodici.