Jezik

eng

Pratite nas

Žiri politikine nagrade Milutin Čolić

GORAN PASKALJEVIĆ

REDITELJ

Goran Paskaljević (Beograd, 22. april 1947) je srpski filmski reditelj. Diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film — Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976. Autor je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova kao što su Pas koji je voleo vozove, Poseban tretman, Varljivo leto '68, Bure Baruta, San zimske noći, Kad svane dan... Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada kao što su Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta i Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda. On je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu Bernard Viki „Most“ za humanizam u svojim delima. Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

 

DUBRAVKA LAKIĆ

NOVINARKA

Dubravka Lakić je srpska filmska kritičarka, rođena u Beogradu, gde je diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. Karijeru je započela 1982. na Programu 202 Radio-Beograda. Od 1989. piše za list Politika, član je Evropske Akademije za film EFA, podpredsednik Federacije kritičara zemalja Evrope i Mediterana FEDEORA, član Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, selektor internacionalnog programa festivala Cinema City IFF Novi Sad, član Saveta festivala Beldocs i član UO FCS. Bila je birana za člana ili predsednicu žirija na internacionalnim filmskim festivalima Cannes, Berlin, Venice, San Sebastian... Autor je evropskog koncepta Palić Film Festivala, na kojem je bila selektor programa „Paralele i sudari“ i ustanovila nagradu Tolerance Award za najbolji film jugoistočne Evrope, a bila je i član saveta FEST-a četiri godine.

 

BOJAN VULETIĆ

REDITELJ

Bojan Vuletić je srpski reditelj, rođen 1977. u Beogradu, gde je diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Nekoliko godina je radio na TV B92 gde je režirao TV serije, a bio je i ko-autor scenarija za film Ljubav i drugi zločini. Njegov prvi film, Praktični vodič kroz Beograd s pevanjem i plakanjem, premijerno je prikazan na festivalu u Karlovim Varima, i osvojio je nekoliko nagrada na svetskim festivalima. Njegov drugi film, Rekvijem za gospođu J, premijeru je imao u programu Panorama 67. Berlinala. Osvojio je nagradu za najbolji film na festivalu u Wiesbadenu, kao i FIPRESCI nagradu na festivalu u Sofiji. Vuletić je za ovaj film na 45. FEST-u odneo tri nagrade- za najbolji film, režiju i scenario, a na SOFEST-u nagradu za najboljeg reditelja.