Jezik

eng

Pratite nas

Žiri nagrade kritičara Nebojša Đukelić za najbolji film iz regiona

NERINA T. KOCJANČIČ

Nerina Kocjančič je diplomirala komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Piše filmske kritike za slovenačke novine i časopise, kao i za različite publikacije. Godine 1997/99. sarađivala je na Videodokumentu, prvom istraživačkom projektu video umetnosti u Sloveniji. Godine 2011. napisala je monografiju slovenačke glumice Majde Potokar, a 2017. knjigu razgovora sa slovenačkim rediteljem Filipom Robarem Dorinom. Godine 2001. napisala je i režirala tridesetominutni dokumentarni film Ljudi sa planete Orijent (Ljudje splaneta Orient) za TV Slovenije. Od 1995. je u Filmskom centru Slovenije, gde je odgovorna za promociju slovenačkih filmova. Član je Evropske filmske akademije.

 

DRAGAN JELIČIĆ

Dragan Jeličić rođen je 1962. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1986. na Odseku filmske i TV produkcije. Profesionalnu karijeru započinje 1988. u Beograd Filmu (tada Avala-Pro Film). U jesen 1992, odlazi u Prag gde osniva filmsku kompaniju Fine Production, a po povratku u zemlju 1995. otvara prvu specijalizovanu prodavnicu američke alternativne rok muzike pod imenom Imago Records. Od 2006. je urednik filmskog programa na televiziji Pink. Filmskom kritikom aktivno se bavi od 1981. godine, prvo na radiju, a potom i u štampanim medijima. Od 1984. bio je stalni saradnik Nebojše Đukelića na TV emisijama, a kasnije i njegov pomoćnik na mestu selektora FEST-a (1990-1992). Jedan je od saradnika na Filmskoj enciklopediji Jugoslovenskog leksikografskog zavoda. Jedan je od osnivača Društva filmskih kritičara Beograda (DFKB). Bio je član je Saveta FEST-a od 1997. do 2000, a od 1998. do 2000. i jedan od dvojice Selektora FEST-a (sa Miroljubom Vučkovićem).

 

GORDANA RESTOVIĆ

Gordana Restović je direktor Pulskog filmskog festivala. Rođena u Poreču, studirala je pravo i umetnost, te kulturni turizam. Tokom svoje karijere bavila se pravnim poslovima, vodila sopstvenu umetničku galeriju, bila direktor Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pa samim tim i muzeja, muzičke škole, biblioteke, galerije, bioskopa i teatra. Bila je predsednik Uprave i glavni urednik Nezavisne istarske televizije, direktor i glavni urednik TV Istre itd. Od 2013. obavlja funkciju direktora Javne ustanove Pulski filmski festival. Svoj doprinos je dala u brojnim društvenim i kulturnim aktivnostima. Odlikovana je „Redom Hrvatskog pletera“ iz područja kulture, a dobitnica je i najvišeg priznanja grada Poreča „Sveti Mauro“ za rad u kulturi i nagrade Čakavskog sabora „Zvane Črnja“.