Jezik

eng

Pratite nas

Najavljen 50. Međunarodni filmski festival FEST od 25. februara do 6.marta

Na konferenciji za medije povodom jubilarnog FEST-a govorili su: Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu; Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a; Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala i Dragoslav Fredi Stanisavljević, direktor Muzičke produkcije RTS.

Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu, izjavio je: “Imamo vrlo respektabilan i ozbiljan program, imaćemo značajnije veći broj projekcija da bismo nadomestili privremeno odsustvo Sava centra. Tokom FEST-a biće promovisan nastavak edicije “FEST-ovih 50”, koju priprema Biblioteka grada Beograda;  to su knjiga o Dinku Tucakoviću koju je napisao i priredio Milan Nikodijević, knjiga o Nebojši Đukeliću koju je pripremila Maja Medić i drugo izdanje knjige o Emiru Kusturici Gorana Gocića. Pošte Srbije objavile su takođe ediciju poštanskih marki - FEST-ovih 50”.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izjavio je: “Na 421 filmskoj projekciji publika će na ovom jubilarnom festivalu moći da pogleda 88 celovečernjih filmova u okviru 6 programskih celina. Biće prikazana i dva kratka filma, a imaćemo priliku da pogledamo premijerno i prve dve epizode druge sezone serije “Klan”. U okviru glavnog takmičarksog programa u trci za nagradu “Beogradski pobednik” ove godine je 20 filmova iz iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.”

“Čast mi je da najavim da ove godine programska celina namenjena filmskim profesionalcima FEST Forward ponovo postaje deo FEST-a. Industry program će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo preko 80 profesionalaca iz inostranstva, što radimo u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. Cene ulaznica ostaće na prošlogodišnjem nivou, biće od 300 do 500 dinara.”, izjavio je Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala - CEBEF-a.

50. FEST će prikazati veliki broj filmova iz čitavog sveta, među kojima je pregršt onih čija će festivalska projekcija biti jedinstvena prilika da se pogledaju na velikom platnu.
Među autorima čiji se filmovi prikazuju na 50. FEST-u su: Pedro Almodovar, Megi Džilenhal, Dario Arđento, Pol Šrejder, Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson, Gaspar Noe, Žak Odijar, Dušan Milić, Ursula Mejer, Nani Moreti, Fransoa Ozon, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić, braća Dinočenco, Kenet Brana i mnogi drugi stari znanci i novi stvaraoci po čijim ćemo filmovima pamtiti ovu sezonu.

Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića. Na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine - film TITAN, rediteljke  Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ, rediteljke Odri Divan, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festivalu u Veneciji.

Zatvaranje 50. FEST, biće obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda, Indijana Džons, Supermen, Hari Poter i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams.

Program postFESTum kao sjajna prilika za one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom festivala, biće ove godine održan u trajanju od 7 dana.

Ulaznice za FEST u prodaji su od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao i online putem sajta tickets.rs.  Program 50. FEST-a može se preuzeti sa sajta fest.rs: https://www.fest.rs/upload/document/fest_program.pdf

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra