Jezik

eng

Pratite nas

MIKELANĐELO MESINA

Kao novinar i filmski kritičar Mikelanđelo Mesina piše filmsku kolumnu u italijanskim novinama “Il Dispari” i povremeno sarađuje sa brojnim italijanskim nedeljnicima. Autor je knjiga: “Bioskop na ostrvima Napuljskog zaliva”, “Od Kleopatre do mog briljantnog prijatelja”, “Iskija, filmsko ostrvo”.

Kao menadžer lokacije i direktor produkcije sarađivao je sa rediteljima poput oskarovca Entonija Mingele, francuskog reditelja Benoa Žakoa, kao i sa italijanskim rediteljima: Leonardom Pjeračonijem, Karlom Vancinom, Mikeleom Masimom Tarantinijem, Klaudijem Kaponeom, Paolom Kastelom, Gabrijeleom Mučinom…

Od 2003. je osnivač i umetnički direktor Iskija filmskog festivala, međunarodnog filmskog festivala posvećenog kulturnoj diversifikaciji zemalja kroz audiovizuelna dela.

Godine 2001. pokrenuo je projekat “Bioskop i teritorija” za dijalog između audiovizuelne produkcije i teritorija, a 2005. sa italijanskim i internacionalnim kolegama osnovao je naučno udruženje za filmski turizam (trenutno je viši predsednik). Godine 2005. pokreće studije o filmskom turističkom filmu koje će ga podstaći da o ovom fenomenu govori na međunarodnim konferencijama o filmskom turizmu u Hongkongu, Malagi, Šangaju, Lidsu, Monsu, Sevilji, i na Bafti u London. Od 2007. je član AFIC-a, odbora Asocijacije italijanskih filmskih festivala. Od 2009. promoviše i sarađuje sa italijanskim ministrom za obrazovanje na kreiranju prvih obrazovnih kurseva o “Filmskom turizmu i upravljanju lokacijama”. Kao ekspert za teritorijalni marketing i audiovizuelne radove sarađuje sa različitim italijanskim univerzitetima zahvaljujući naučnim podacima prikupljenim tokom godina posvećenih fenomenu filmskog turizma u svetu.

Član Evropske filmske akademije.