Jezik

eng

Pratite nas

NENAD DUKIĆ

Nenad Dukić je filmski kritičar, programer filmskih festivala i producent. Rođen je u Beogradu 1947. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Dukić je filmski kritičar Radio Beograda a bio je i dugogodišnji dopisnik Hollywood Reportera, BBC World Servicea i berlinskog radija RBB. Objavio je brojne kritike i teorijske tekstove u jugoslovenskim, srpskim i inostranim časopisima (Filmograf, Filmska kultura, Scena, Polja, Screen International).

U dva mandata bio je potpredsednik Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI), umetnički direktor FEST-a i Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi. Držao je predavanja na inostranim fakultetima (George Mason University, Washington DC, William Paterson Universtity, New York). Sada je potpredsednik Federecije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) i član Evropske filmske Akademije.

Producirao je film Rekvijem za gospodju J. (2017, režija: Bojan Vuletić) koji je premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu (Panorama Special) i bio srpski kandidat za nominaciju za Oskara, 2015. je bio koproducent filma “Zvizdan” u režiji Dalibora Matanića (Kan, Izvestan pogled, nagrada žirija), a 2019. koproducirao bugarsko-srpski film “Patrole” koji je dobio dve nagrade na Sarajevo Film Festivalu.