Jezik

eng

Pratite nas

POSLEDNJI FILM PURIŠE ĐORĐEVIĆA NA FEST-u  “Purišin film kao filmska simfonija životu“

Velikanu naše kinematografije posthumno je ispunjena želja, budući da je 2021.godine, prilikom uručenja Beogradskog pobednika za doprinos filmskoj umetnosti u okviru 49. FEST-a, izjavio da bi voleo da njegovo sledeće ostvarenje bude prikazano upravo na ovom festivalu.

“Puriša Đorđević svoj stvaralaštvom zaslužuje sve moguće počasti na ovim našim prostorima i u okviru programa FEST-a. Međutim, kao selektor programa želim da naglasim da filmu ‘Usta puna zemlje’ nije pripala čast da zatvori festival iz pijeteta prema, nedavno preminulom, velikom autoru, već zbog toga što je Puriša Đorđević stvorio jedno veliko umetničko delo zasnovano na isto tako velikom Šćepanovićevom romanu”, izjavio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor FEST-a i dodao: Đorđevićevo delo je filmska simfonija životu, njegovom besmislu u beskraju i smislu na kraju. Hvala Puriši što nam odozgo ovim filmom vraća nadu u autorstvo kakvo ova kinematografija zaslužuje. Bez ikakve dileme ‘Usta puna zemlje’ izdvajam kao najveće iznenađenje iz celokupnog programa ovogodišnjeg FEST-a koji potpisujem kao selektor”.

Film "Usta puna zemlje" je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića, a režiju i scenario potpisuje Puriša Đorđević. Glavne uloge tumače - Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina i drugi.

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri, Mladomir Puriša Đorđević (1924 - 2022) snimio je više od 80 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji su prikazivani na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu. Dobitnik je nekoliko Zlatnih arena u Puli, najvažnijem filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Film Puriše Đorđevića “Podne” prikazan je prvom FEST-u 1971. godine, a na konferenciji za novinare 2021. posle tačno 50 godina od projekcije izjavio je: “posećivao sam FEST, birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen umetničkim direktorom i to sada.”