Jezik

eng

Pratite nas

Program

Nakon otkrića misterioznog monolita zakopanog ispod Mesečeve površine, čovečanstvo kreće u potragu za pronalaženjem svog porekla uz pomoć inteligentnog superkompjutera H.A.L. 9000.

Država:
Velika Britanija, SAD / 1968
Žanr:
Naučna fantastika / Sci-Fi
Program:
Festovih 50
Trajanje:
149’
Režija:
Stanley Kubrick
Scenario:
Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Uloge:
Keir Dullea, Gary Lockwood , William Sylvester, Daniel Richter, Leonard Rossiter, Margaret Tyzack, Robert Beatty, Sean Sullivan, Douglas Rain
Fotografija:
Geoffrey Unsworth
Montaža:
Ray Lovejoy
Producent:
Stanley Kubrick
Produkcija:
Stanley Kubrick s
Filmografija:
1999 Eyes Wide Shut / Širom zatvorenih očiju
1987 Full Metal Jacket / Bojev metak
1980 The Shining / Isijavanje
1975 Barry Lyndon / Beri Lindon
1971 A Clockwork Orange / Paklena pomorandža
1968 2001 - A Space Odyssey / 2001 - Odiseja u svemiru
1964 Dr. Strangelove or - How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb / Doktor Strejndžlav
1962 Lolita
1960 Spartacus / Spartak
1957 Paths of Glory / Staze slave
1956 The Killing / Ubijanje - uzaludna pljačka
Nagrade:
1969 - Oskar za najbolje vizuelne efekte / Academy Award, USA - Oscar for Best Effects, Special Visual Effects; BAFTA nagrada za najbolju scenografiju, fotografiju i zvuk / BAFTA Film Award for Best Art Direction, Best and Best Sound

Projekcije

08. maj

Vreme: 13:30
Cena: 350 RSD
Sava Centar

STENLI KJUBRIK / STANLEY KUBRICK

Stenli Kjubrik (1928-1999) je bio američki filmski reditelj, producent, scenarista i fotograf. Često se navodi kao jedan od najvećih filmskih stvaralaca u istoriji kinematografije. Njegovi filmovi, koji su uglavnom adaptacije romana ili kratkih priča, pokrivaju širok spektar žanrova i poznati su po realizmu, mračnom humoru, jedinstvenoj fotografiji, velikim scenografijama i efektnoj upotrebi muzike. Nakon što je radio kao fotograf za magazin “Look” krajem 1940-ih i početkom 1950-ih, počeo je da snima kratke filmove s niskim budžetom, a prvi veliki holivudski film The Killing snimio je 1956. za United Artists, a zatim su usledile dve saradnje sa Kirkom Daglasom - Staze slave (1957) i istorijski ep Spartak (1960). Kreativne razlike proizašle iz njegovog rada sa Daglasom i filmskim studijima, nesklonost holivudskoj industriji i sve veća zabrinutost zbog kriminala u Americi podstakle su Kjubrika da se preseli u Veliku Britaniju 1961. godine, gde je proveo veći deo ostatka svog života. Njegova prva dela u Britaniji bila su Lolita (1962) i Doktor Strejndžlav (1964). Naučni realizam i inovativni specijalni efekti u filmu 2001: Odiseji u svemiru (1968) bili su bez presedana u istoriji kinematografije, a film mu je doneo i njegovog jedinog ličnog Oskara, za najbolje vizuelne efekte. Realizovao je filmove Beri Lindon (1975), Isijavanje (1980). Iako su mnoga njegova dela bila kontroverzna i u početku dobijala podeljene kritike, posebno Paklena pomorandža (1971), većina je bila nominovana za Oskara, Zlatne globuse ili BAFTA nagrade, i podvrgnuta ponovnoj kritičkoj proceni. Njegov poslednji film, Širom zatvorenih očiju (1999) završen je neposredno pre njegove smrti u 70. godini.

 

PostFESTum

Program

Lista želja

Kreirajte svoju listu filmova i podelite sa prijateljima.

FILMOVI

Pretraga filmova

Program FEST-a

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

Uz posebnu zahvalnost prijatelju