Jezik

eng

Pratite nas

Program

Dokumentarni film Gradonačelnik nije samo priča o legendarnom Branku Pešiću, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda, glavnog grada Jugoslavije, nego i o voljenom građaninu prestonice, u narodu popularnijem čak i od Tita. Za vreme njegovog devetogodišnjeg mandata (1965-1974) kao gradonačelnika, podignuti su “Gazela“, “Beograđanka“, hale “Pionir i “Pinki“, hotel “Jugoslavija“, završen je Muzej savremene umetnosti, prokopan je Terazijski tunel, napravljena čuvena Mostarska petlja, otvoreni su bazeni “Olimp“ i “25. maj“, a Ada Ciganlija postala je uređeno kupalište. Beograd je sa svojih 680.000 porastao na 920.000 stanovnika. Izgrađeno je čak 86.000 stanova. Dok je Branko Pešić bio na čelu grada, počeli su BITEF, FEST, Studio B, a ostvarena je i njegova ideja o Aleji zaslužnih gradjana.

Država:
Srbija 2021
Žanr:
Dokumentarni
Program:
Specijalne projekcije
Trajanje:
87’
Režija:
Vuk Dapčević
Scenario:
Duška Jovanić
Uloge:
Dragan Džajić, Nenad Ristić, Miloš Jevtić, Branko Radivojević, Olga Stojiljković, Radomir Gačević, Tamara Ognjević, Borko Gvozdenović, Slobodanka Gruden, Sofija Pešić, Lazar Pešić...
Fotografija:
Vuk Dapčević
Montaža:
Svetolik Mića Zajc
Producenti:
Duška Jovanić, Vuk Dapčević
Produkcija:
Frame
Filmografija:
2021 Gradonačelnik / Mayor

Projekcije

02. mar

Vreme: 16:00
Cena: 300 RSD
Jugoslovenska kinoteka, sala Makavejev

VUK DAPČEVIĆ

Vuk Dapčević je rođen 1957. u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na FAMU filmskoj akademiji u Pragu. Radio je kao filmski i TV snimatelj, reditelj, fotograf i producent. Iza sebe ima više od 70 dokumentarnih i kratkih igranih filmova i oko 200 TV reklama. Bio je zaposlen u više TV kuća i marketinških agencija. Ostvario je brojne intervjue sa poznatim ličnostima kao što su Džo Pitka, Malkolm Maklaren, Moris Sači, Robert Bobi Čarlton, Al Gor, Joko Ono, Denis Hoper, Majkl Patrik King, Spajk Li, Kofi Anan i drugi. Nagrađivan je na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Program FEST-a

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

FILMOVI

Pretraga filmova

Lista želja

Kreirajte svoju listu filmova i podelite sa prijateljima.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra