Jezik

eng

Pratite nas

Program

Kardiolog odlazi u penziju. Bez posla se oseća izgubljeno. Vraća se u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse. To je početak njegovih iskušenja: suočava se sa sirovom stvarnošću koja ga konačno baca na kolena.

Država:
Mađarska / 2020
Žanr:
Drama / Drama
Program:
Gala
Trajanje:
118’
Režija:
István Szabó
Scenario:
István Szabó
Uloge:
Klaus Maria Brandauer, Károly Eperjes, Dorottya Udvaros, András Stohl, Éva Kerekes, Mari Csomós, Ági Szirtes, Péter Andorai, Eszter Csákányi, Tímea Virga, Ákos Orosz
Festivali:
2020 – Talin / Tallinn Black Nights Film Festival
Fotografija:
Lajos Koltai
Montaža:
Márton Gothár
Muzika:
Atti Pacsay
Producenti:
Pál Sándor, Attila Tõzsér
Produkcija:
Film Street, Filmkontroll
Distributer:
Centar Film
Filmografija:
2020 Zárójelentés / Final Report / Konačni izveštaj
2012 The Door / Vrata
2006 Rokonok
2004 Being Julia / Kao Julija
2001 Taking Sides / Na čijoj strain
1999 Sunshine
1991 Meeting Venus / Sastanak sa Venerom
1988 Hanussen
1985 Oberst Redl / Colonel Redl / Pukovnik Redl
1981 Mephisto / Mefisto
1980 Der grüne Vogel / Zelena ptica
1980 Bizalom / Confidence / Samopouzdanje
1977 Budapesti mesék / Budapest Tales / Budipeštanske price
1973 Tüzoltó utca 25. / 25 Fireman's Street / Ulica vatrogasaca 25.
1970 Szerelmesfilm / Lovefilm / Ljubavni film
1966 Apa / Father / Otac
1964 Álmodozások kora / Age of Illusions / Epoha iluzija

Projekcije

13. maj

Vreme: 16:30
Cena: 500 RSD
Sava Centar

15. maj

Vreme: 16:30
Cena: 400 RSD
Cineplexx Galerija Belgrade - Sala IMAX

IŠTVAN SABO / István Szabó

Ištvan Sabo, ključna figura mađarskog filma, karijeru je započeo zapaženim autorskim filmovima šezdesetih i sedamdesetih, da bi proboj na međunarodnu scenu postigao osamdesetih, upisavši se u istoriju kao prvi mađarski oskarovac. Rođen je 1938. u Budimpešti, gde je studirao na prestižnoj Akademiji pozorišne i filmske umetnosti. Sa 26 godina režirao je prvi dugometražni film, Epoha iluzija (1964), koji mu je doneo nagradu za najbolji debi u Lokarnu. Njegovi prvi filmovi bili su delimično autobiografski: Otac (1966), Ljubavni film (1970) i Ulica vatrogasaca 25 (1973) bavili su se iskustvima njegove generacije i novijom mađarskom istorijom. Sabo 1980. najavljuje drastičan zaokret filmom Samopouzdanje koji mu je doneo “Srebrnog medveda” za režiju u Berlinu. Nakon ovog dela usledila je nova faza Sabove karijere i njegov veliki proboj na svetsku filmsku scenu. Mefisto (1981), zasnovan na romanu Klausa Mana, najpoznatiji je, i po mišljenju mnogih najbolji Sabov film koji mu je doneo nagradu za najbolji scenario u Kanu, kao i Oskara za najbolji strani film. Ovo delo, zajedno sa sledeća dva (Pukovnik Redl, 1985 i Hanusen, 1988) čini svojevrsnu trilogiju i vrhunac Sabove karijere, a označava i početak uspešne saradnje sa austrijskim glumcem Klausom Marijom Brandauerom. Devedesetih čini još jedan zaokret u karijeri i počinje da snima filmove na engleskom jeziku: Sastanak sa Venerom (1991), Sunshine (1999), Na čijoj strani (2001), Kao Julija (2004), Rokonok (2006) i Vrata (2012). FEST-ov “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručen mu je u Beogradu 2018. godine.

Najnoviji film mađarskog veterana Ištvana Saba je smireno promišljanje o starosti.

David Kac, Sinevropa

PostFESTum

Program

Lista želja

Kreirajte svoju listu filmova i podelite sa prijateljima.

FILMOVI

Pretraga filmova

Program FEST-a

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

Sponzori

UZ POSEBNU ZAHVALNOST PRIJATELJU