Jezik

eng

Pratite nas

Program

Godina je 1940. u Kobeu, noć pred izbijanje Drugog svetskog rata. Lokalni trgovac, Jusaku, oseća da se stvari kreću u uznemirujućem smeru. On ostavlja suprugu Satoko i odlazi u Mandžuriju. Tamo je slučajno svedok varvarskog čina, odlučan da ga iznese na videlo javnosti. U međuvremenu, Satoko dobija poziv od prijatelja iz detinjstva i vojnog policajca Taija. Kaže joj da je umrla žena koju je njen suprug doveo iz Mandžurije. Pocepana od ljubomore, Satoko se suočava sa suprugom. Ali kada otkrije njegove prave namere, čini nezamislivo da osigura njegovu sigurnost i njihovu sreću.

Država:
Japan / Japan, 2020
Žanr:
Drama / Drama
Program:
Gala
Trajanje:
115’
Režija:
Kiyoshi Kurosawa
Scenario:
Ryûsuke Hamaguchi, Tadashi Nohara, Kiyoshi Kurosawa
Uloge:
Yû Aoi, Issey Takahashi, Ryôta Bandô, Yuri Tsunematsu, Minosuke Hyunri, Masahiro Higashide, Takashi Sasano
Festivali:
2020 – Venecija, Busan, Tajpei, Singapur / Venice Film Festival, Busan International Film Festival, Taipei Golden Horse Film Festival, Singapore International Film Festival
Fotografija:
Tatsunosuke Sasaki
Montaža:
Hidemi Lee
Muzika:
Ryosuke Nagaoka
Producenti:
Hideyuki Okamoto, Akihisa Yamamoto
Produkcija:
C&I Entertainment, Incline, NHK Enterprises
Distributer:
Cinefest
Filmografija (izbor/selected):
2020 Spy no tsuma / Wife of a Spy / Supruga špijuna
2019 Tabi no owari sekai no hajimari / To the Ends of the Earth
2017 Sanpo suru shinryakusha / Before We Vanish / Pre nego što nestanemo
2016 Kurîpî:
Itsuwari no rinjin / Creepy / Jezivi
2015 Kishibe no tabi / Journey to the Shore
2008 Tokyo Sonata / Tokijska sonata
2003 Dopperugengâ / Doppelganger / Dvojnik
2001 Kairo / Pulse / Puls
1999 Karisuma / Charisma / Harizma
1998 Ningen gôkaku / License to Live
1998 Hebi no michi / Serpent’s Path
1997 Cure / Lek
Nagrade:
2020 - Venecija - Srebrni lav za najbolju režiju / Venice Film Festival - Silver Lion for Best Director (Kiyoshi Kurosawa)

Projekcije

11. maj

Vreme: 16:30
Cena: 500 RSD
Sava Centar

13. maj

Vreme: 16:30
Cena: 400 RSD
Cineplexx Galerija Belgrade - Sala IMAX

KIJOŠI KUROSAVA / KIYOSHI KUROSAWA

Kijoši Kurosava (1955) je japanski reditelj, scenarista, filmski kritičar i profesor Tokijskog univerziteta umetnosti. Najpoznatiji je po svom doprinosu japanskom horor žanru. Studirao je film na Rikjo univerzitetu. Prvi međunarodni uspeh postigao je zahvaljujući krimi trileru Lek (1997) koji je dobio pohvale na festivalima u Torontu, Roterdamu, San Francisku. Film License to Live (1998), za koji je scenario napisao kao stipendista Sandens instituta, prikazan je na festivalu u Berlinu, a film Harizma (1999) u Kanu. Godine 2001. snimio je film Puls koji mnogi smatraju jednim od najboljih horor filmova decenije. Sa filmom Tokijska sonata (2008) iskoračio je iz svog uobičajenog žanra horora u porodičnu dramu. Romantičnu dramu Journey to the Shore snimio je 2015. godine. Oba filma su mu donela nagrade u selekciji “Izvestan pogled” festivala u Kanu. Kurosavin film Jezivi (2016), prikazan na Berlinalu, označava njegov povratak horor žanru nakon deset godina.

Kijoši Kurosava odaje počast majstoru saspensa Hičkoku u elegantnoj predratnoj drami smeštenoj u Kobeu.

Džonatan Romni, Skrindejli

Galerija

PostFESTum

Program

Lista želja

Kreirajte svoju listu filmova i podelite sa prijateljima.

FILMOVI

Pretraga filmova

Program FEST-a

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

Uz posebnu zahvalnost prijatelju