Jezik

eng

Pratite nas

Program

Bergmanov drugi film na engleskom jeziku, smešten je u Berlin ranih dvadesetih godina 20. veka. Nakon dugog razdoblja depresije, Manuelin suprug počini samoubistvo. Ona i Abel, brat njenog pokojnog supruga, životare u posleratnom Berlinu. Igrom slučaja, saznaju za nehumane eksperimente u klinici profesora Vergerusa.

Država:
Zapadna Nemačka, SAD / West 1977
Žanr:
Drama / Drama
Program:
Festovih 50
Trajanje:
119’
Režija:
Ingmar Bergman
Scenario:
Ingmar Bergman
Uloge:
Liv Ullmann, David Carradine, Gert Fröbe, Heinz Bennent, Toni Berger, Christian Berkel, Paula Braend, Erna Brünell, Paul Bürks, Gaby Dohm, Emil Feist, Kai Fischer
Fotografija:
Sven Nykvist
Montaža:
Jutta Hering
Muzika:
Rolf A. Wilhelm
Producent:
Dino De Laurentiis
Produkcija:
Dino De Laurentiis Company, Rialto Film
Filmografija:
1982 Fanny och Alexander / Fani i Aleksandar / Fani i Aleksandar
1978 Höstsonaten / Autumn Sonata / Jesenja sonata
1977 The Serpent’s Egg / Zmijsko jaje
1976 Ansikte mot ansikte / Face to Face / Licem u lice
1975 Trollflöjten / The Magic Flute / Čarobna flauta
1973 Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage / Prizori iz bračnog života
1972 Viskningar och rop / Cries & Whispers / Krici i šaputanja
1971 Beröringen / The Touch / Dodir
1969 Riten
1969 Passion, En / The Passion of Anna / Strast
1968 Vargtimmen / Hour of the Wolf / Vreme vuka
1968 Skammen / Shame / Sram
1966 Persona
1963 Tystnaden / The Silence / Tišina
1963 Nattvardsgästerna / Winter Light / Zimsko svetlo
1961 Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly / Kroz staklo, tamnije
1960 Jungfrukällan / The Virgin Spring / Devičanski izvor
1960 Djävulens öga / The Devil's Eye
1958 Ansiktet / The Magician / Mađioničar
1957 Smultronstället / Divlje jagode
1957 Sjunde inseglet, Det / Sedmi pečat
1955 Sommarnattens leende / Osmesi letnje noći
1955 Kvinnodröm / Dreams
1954 Lektion i kärlek, En / A Lesson in Love
1953 Sommaren med Monika / Leto s Monikom
1952 Kvinnors väntan / Secrets of Women
1951 Sommarlek / Summer Interlude / Letnja igra
1950 Sånt händer inte här / This Can't Happen Here
1949 Törst / Thirst / Žeđ
1948 Musik i mörker in Darkness
1948 Hamnstad / Port of Call
1947 Skepp till India land / A Ship Bound for India
1946 Kris / Crisis

Projekcije

14. maj

Vreme: 13:30
Cena: 350 RSD
Sava Centar

INGMAR BERGMAN

Ingmar Bergman (1918-2007) je švedski filmski i pozorišni reditelj i scenarista, jedan od najvećih i najuticajnijih reditelja modernog filma. Režirao je 62 filma, uglavnom po svom scenariju, kao i više od 170 pozorišnih komada. Na filmu je počeo da radi 1941. prepravljajući tuđe scenarije, a prvo veće ostvarenje bio je njegov scenario iz 1944. Mučenje, na kojem je bio pomoćnik reditelja Alfu Sjobergu. Potom je nastavio da radi samostalno, snimivši zapažene filmove Zatvor (1949) i Sevdust i Tinsel (1953). Međunarodni uspeh postigao sa filmom Osmesi letnje noći (1955), koji je bio prikazan u Kanu. Zatim, 1957. snima svoja dva najpoznatija filma Sedmi pečat i Divlje jagode. Od 1961. do 1963. snima trilogiju na temu vere i sumnje u boga: Kroz staklo, tamnije, Zimsko svetlo i Tišina. Personu, film koji je smatrao jednim od svojih najvažnijih snimio je 1966, a jednaku važnost pridavao je i filmu iz 1972. - Krici i šaputanja. Drugi poznati filmovi iz tog razdoblja su Devičanski izvor (1960), Vreme vuka (1968), Sramota (1968) i Strast (1969). Zbog sumnjičenja za utaju poreza Bergman odlazi u egzil 1976, zaklevši se da više neće snimati filmove u svojoj zemlji. Novi film Zmijsko jaje (1977) režirao je u nemačko-američkoj produkciji, potom u britansko-norveškoj koprodukciji Jesenju sonatu (1978), a potom je 1980. režirao film Iz života marioneta. Kada se 1982. privremeno vratio u Švedsku - ipak je režirao film Fani i Aleksander.

PostFESTum

Program

Lista želja

Kreirajte svoju listu filmova i podelite sa prijateljima.

FILMOVI

Pretraga filmova

Program FEST-a

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

Uz posebnu zahvalnost prijatelju