Jezik

eng

Pratite nas

Argiris Papadimitropulos, član Glavnog žirija: Publika će uživati u takmičarskoj selekciji Festa

Grčki reditelj Argiris Papadimitropulos (45) dva puta je učestvovao u Glavnom takmičarskom programu Festa - 2017. filmom "Toplotni udar" (nagrada za scenario) i 2021. ostvarenjem "Ponedeljak". Ove godine on je taj koji će odlučivati o nagradama Beogradski pobednik, kao član Glavnog žirija. U razgovoru za zvanični sajt festivala preneo nam je svoje utiske o Glavnom programu, otkrio kojim će se kriterijumima voditi i zašto, naprosto, obožava Beograd.

Da li će vam biti teško da (pr)ocenjujete svoje kolege kao član Glavnog žirija 50. Festa? Da li je moguće biti potpuno nepristrasan, naročito ako gledate film autora o kome već imate formirano određeno mišljenje?
- Rad žirija ne vidim kao neku arbitražu (ko sam ja da bilo kome sudim) već kao grupu kreativnih ljudi koji vode kreativne razgovore o kreativnom radu svojih kolega. Svejedno je da li sam upoznat sa prethodnim radovima određenog autora ili ne. Svaki film ima sopstveni univerzum koji otkrivam u trenutku kada uđem u mračnu (filmsku) dvoranu.

Kojim ćete se kriterijumom voditi pri odabiru najboljeg filma?
- Nemam određeni kriterijum. Bio sam član žirija ranije i znam da onaj film koji mi priraste za srce nije onaj koji pokušava da bude savršen u svim aspektima; obično je to onaj za koji osetim da bi autor "poludeo" da ga nije snimio i da nije sebe izrazio kroz baš to ostvarenje.

Koji je vaš prvi utisak nakon objavljenog Glavnog programa?
- Bio sam vrlo impresioniran kada sam pogledao spisak, a sada kada sam počeo da gledam filmove još sam više zadivljen. Tu su mnogi autori koje već poznajem ali i neki koje tek upoznajem. Selekciju čini odlična kombinacija različitih stilova, žanrova, priča i narativa koje će kod publike svaki put izazvati jedinstveni doživljaj.

I sami ste se takmičili i pobeđivali na Festu. Kako pamtite to iskustvo?
- Uvek je zadovoljstvo doći u Beograd. To je divan grad sa "ludom" energijom kome bih se stalno vraćao. Obožavam ga. Dobijanje nagrade je bilo lepo iznenađenje i proslavio sam je kako i dolikuje, na beogradski način.

 

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra