Jezik

eng

Pratite nas

BARBARA SUKOVA I UDO KIR DOBITNICI MEĐUNARODNOG BEOGRADSKOG POBEDNIKA 51. FEST-a

Jedna od najuspešnijih evropskih glumica, Barbara Sukova probila se na filmsku scenu kao muza slavnog Rajnera Vernera Fasbindera (Berlin Aleksanderplac, Lola), dok su joj uloge u filmovima Margarete fon Trote, "Olovna vremena" (1981) i "Roza Luksemburg" (1986) donele odličja za najbolju glumicu Venecijanskog, odnosno Kanskog filmskog festivala. Igrala je i u brojnim evropskim koprodukcijama, kao što su "Evropa" i "Putnik", dok je u Holivudu zablistala u ostvarenjima "Sicilijanac" Majkla Ćimina, "M. Baterflaj" Dejvida Kronenberga, "Džoni Mnemonik" Roberta Longa, "Kolevka snova" Tima Robinsa, "Romansa i cigarete" Džona Turtura, "Atomska plavuša" Dejvida Liča...
Na 48. FEST-u 2020. prikazan je film "Nas dve" Filipa Menegetija, koji joj je doneo nagradu Akademije Limijer i nominaciju za Cezara, a ove godine gledaćemo je kao Galu Dali u "Dalilendu" Meri Haron u glavnom takmičarskom programu.

Barbari Sukovoj u čast u okviru FEST klasika biće prikazan i film "Lola" Rajnera Vernera Fasbindera.

Još jedan velikan nemačkog glumišta, Udo Kir, ostvario je zapaženu evropsku i holivudsku karijeru koju i dalje ispisuje nesmanjenim tempom. Radio je sa Polom Morisijem (Flash for Frankenstein, Blood for Dracula), Dariom Arđentom (Suspirija), Rajnerom Vernerom Fasbinderom (Treća generacija, Lili Marlen, Lola) i na skoro svim filmovima Larsa fon Trira. Na američkom kontinentu debitovao je u filmu Gasa van Santa "Moj privatni Ajdaho" (1991). U njegovoj filmografiji su i holivudski hitovi poput "Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce", "Džoni Mnemonik", "Kraj nasilja", "Armagedon"... Do sada je ostvario preko 275 uloga na velikim i malim ekranima.

Na 51. FEST-u gledaćemo ga u ostvarenju "Moj komšija Adolf" Leona Prudovskog, u okviru selekcije FEST specijal, a u okviru FEST klasika biće održana počasna projekcija filma "Znak đavola" Mihaela Armstronga. Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji, u kojem mu je partnerka bila Olivera Vučo.

Podsetimo, domaći laureati ovogodišnjeg počasnog Beogradskog pobednika su Lordan Zafranović i Dobrivoje Tanasijević Den Tana, kojima će ovo priznanje biti uručeno na svečanom otvaranju FEST-a u petak, 24.februara.

Nagrada Beogradski pobednik ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a. 

 

Galerija