Jezik

eng

Pratite nas

FEST intervju: Goran Nikolić o filmu “Heroji“, priči o svim neimenovanim junacima kosovskog mita

"Razmišljao sam šta je to u svim onim ljudima koji su se jednako dali u toj bici kao oni opevani, a za koje nikada nećemo znati ko su, i pokušao da ih sumiram kroz jednog čoveka. Nastojim da navedem i gledaoca da se identifikuje sa nekim ko je običan čovek i ko nema oreol onoga koji je ubio turskog cara u invazivnom pohodu na moju zemlju”, rekao je Nikolić.

Kako kaže, lakše je običnom čoveku da se identifikuje sa nekim čija se herojstva svode na ono što se dešava dan za danom:
”Osećaj spektakla pravim iz nečeg što nije spektakularno na prvu loptu, i verujem da  gledalac može da oseti i težinu vremena i jednu filmsku veličinu kroz jednu, naizgled, malu priču.”
Zanimljivo je da film nema klasične dijaloge, a jedini tekst u herojima izgovara narator Žarko Laušević:
„Film je ispričan filmskim jezikom - slikom i zvukom i nema klasične dijaloge”, naglašava reditelj i dodaje da je želeo da istorijski film iz doba kosovskog boja približi sadašnjem gledaocu.
Kako ističe, uspeo je da nađe način da jednu priču bez dijaloga ispriča tako da ne bude ni autistična ni hermetična,  i našao se između nečega što je suvi komercijalni srpski film i suvi "art haus" koji ne juri publiku već je namenjen isključivo festivalima i juri kredibilitet.

Goran Nikolić je upisao master studije na FDU da bi snimio “Heroje”. 

“Upisao sam master studije isljučivo da bih snimio ovaj film, jer ne možeš Masterom mnogo da naučiš, sem ako nisi sa nekog drugog fakulteta koji nije filmski, te ti Master daje neku drugu percepciju koju već nemaš. Ali ja sam ipak i kao student sa filmske akademije to prihvatio jer sam znao da mi FDU daje leđa da malo budem poguran na konkursu, kao i cela moja klasa, da završim studentski rad. Jer ti već imaš neki kredibilitet ako te FDU zastupa i tu možeš da dobiješ sredstava za početak. Želeo sam da iskoristim svu raspoloživu opremu koju imamo na fakultetu da bih mogao da izguram ovaj film, sve je bilo ‘parola snađi se’ “.

Kako kaže, iako ne zna da li će se FEST-ovoj publici dopasti “Heroji”, sasvim je siguran da nikog neće ostaviti ravnodušnim.

“Laušević je video da iskreno želimo kvalitetan film, video je da ne gledamo na njega kao na nekog ko svojim imenom treba da na blagajnama “bustuje” naš film, već na nekog ko treba da mu da dignitet i sloj ozbiljnosti u očima publike i mislim da mu je to prijalo. Zato je svaka njegova reč u filmu toliko značajna”.  

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra