Jezik

eng

Pratite nas

FEST intervju: Nikola Polić, reditelj kratkog filma ORGANIZMI

Reditelj Nikola Polić na Festu se predstavlja svojim igranim debijem. Reč je o kratkometražnom filmu „Organizmi“ čiju  premijeru gledamo 27. februara u 19.30 u DKC-u, a reprizu 1. marta u 19.30 u Kombank dvorani.

Film „Organizmi“ govori o Petru, čiji je život na prekretnici po završetku fakulteta kada se njegova sestra udaje i iseli iz stana u kome su zajedno živeli, a evo kako svoj prvenac opisuje reditelj Polić.

Rekli ste na zvaničnoj festivalskoj preskonferenciji da se zahvaljujete FEST-u koji podržava mlade umetnike i neguje kratki film jer on u današnjem trenutku ima veoma malo mesta za prikazivanje? 

- “Tačno je da se kod nas kratkom metru ne pridaje tolika pažnja kao u svetu. Na primer festival u Torontu, Indipendent film festival baš neguje kratki film i drugačiju  eksperimetalnu naraciju. Meni je bila čast da je film bio tamo premijerno prikazan, a sa druge strane velika je čast kad FEST u 50. izdanju stane iza nekog kratkog filma i to je velika čast za mladog autora. Pre svega zato što FEST neguje uopšte kulturu promovisanja filmova i umetnika tokom boravka na festivalu”.

Šta je Vaša preporuka za gledanje ovog ostvarenja i koliko vam je ne malo dokumentarističko  iskustvo pomoglo u radu na ovom filmu?

- “Od svoje 17. godine se bavim dokumetranim filmom, a inspiraciju za ovaj igrani sam zaista pronašao u jednom poznaniku za koga sam primetio da živi život kako bi volela njegova porodica i okolina. Počeo sam da razmišljam o njemu kao o filmskom liku i šta je to što igrana forma kao drugi medij može da doprinese toj priči, da nam prikaže taj momenat pucanja u čoveku kada se nalazi na prekretnici. Petar je tipičan lik “iz sredine”. On se  ni po čemu ne izdvaja, tek je završio fakultet, ne zna šta će biti sa njegovim poslovnim poduhvatima, sve je u toj neizvesnosti, a porodica od njega očekuje siguran život. Završila se etapa tog ušuskanog života i prelaskom iz studiranja treba da krene nova. Mislim da je svako od nas bio na toj prekretnici u životu kada shvati da treba da krene da radi i da se bori za sebe i hteo sam da pokažem kako se čovek oseća u tom trenutku.”  

 

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra