Jezik

eng

Pratite nas

FEST intervju:  Slavko Štimac - Fest je za moju generaciju predstavljao veliko uzbuđenje

Slavko Štimac bio je gost Festa kao glavni glumac filma „Mrak” Dušana Milića, ostvarenjem koje se takmiči u Glavnom programu. Reč je o psihološkom trileru o hororima koje preživljava jedna srpska porodica u maloj enklavi na Kosovu.

Koja su vaša sećanja i najjače impresije vezane za Fest?

- Pripadam generaciji za koju je Fest predstavljao veliko uzbuđenje, a tako je to i danas. Kad sam bio mnogo mlađi, takmičili smo se ko će da nabavi više karata za određene filmove. Trudili smo se da pogledamo sve što je izašlo, što je bilo aktuelno u svetskoj kinematografiji, tako da se sa velikim očekivanjima dočekivao svaki novi Fest.

Da li je i danas tako?

- Ne trčim baš toliko u bioskop, malo mi se temperament promenio sa godinama (smeh), ali i dalje najviše volim da u bioskopu pogledam film, tamo se najbolje doživi.

U filmu „Mrak” tumačite Milutina, čoveka koji odbija da napusti dom na Kosovu, uprkos sve strašnijim pritiscima. Koliko je zahtevno bilo igrati tog lika?

- Snimanje je bilo dosta zahtevno, ali pošto je ovo moja profesija, meni je bilo i uživanje. Dugo poznajem reditelja Dušana Milića i, iako nismo radili do sada, poznajem njegov rad i smatram da je talentovan reditelj. Sam je pisao scenario što je bio još jedan od preduslova da tačno zna šta želi da postigne ovom pričom. Imao sam divnu saradnju i sa kolegama ispred kamera.

Vaša glavna partnerka je mala Miona Ilov, koja je bila istog uzrasta kao i vi kada ste počeli svoju glumačku karijeru. Da li ste joj davali neke savete?

- Davao sam savete kada bi me pitali (smeh). Divno smo sarađivali. Ja sam bio tih godina kada sam počeo da snimam i najbolje sam razumeo kroz šta Miona prolazi. Nije to tako lako.

Zbog čega?

- Biti kao dete izložen javnosti i, da ne kažem, biti popularan, nije bezopasno. Potrebna je stabilna porodica da bi i dete bilo stabilno. Lako može doći do poremećaja ega ličnosti, što je, recimo, čest slučaj za svetsku kinematografiju. Naravno, ništa to ne mora da znači, ali treba biti oprezan.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra