Jezik

eng

Pratite nas

FESTOVIH 50

Slogan jubilarnog 50. FESTA je NOVI.HRABRI.SVET, skoro pa anagram prvog, HRABRI NOVI SVET po romanu Oldusa Hakslija. Čovečanstvo se u poslednjih pola veka promenilo. Geopolitički, tehnološki, ekonomski, zdravstveno.  Neki izumi i pojave koje nas okružuju su bolji i olakšavaju život, neki gori jer ga otežavaju i ubrzavaju, ali čovek i na početku i na kraju, i dobrog i lošeg filma, uvek pronađe put.

Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak.

Beogradski FEST je postao većinski vlasnik svoga postojanja i podiže zavesu dalje ka prvom veku. Taj put je utaban filmovima koji su do sada na FEST-u prikazani, emocijama koje su podstakli, sećanjima koja su nam zapisali. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi.

Šta posle 50-tog FEST-a?

Potpuni zaokret, holivudskim rečnikom ribut.

51. FEST ne treba mnogo da liči na prethodnih pedeset. Treba da bude novi početak u svakom pogledu, od kalendara održavanja gde se nameće kraj septembra kao zahvalniji period jer su Kan, Venecija i Toronto tek završeni, a jesenja holivudska pred-oskar sezona na pragu. U postojećem terminu februar - mart sa globalnim platformama poput Netfliksa koje su producenti i mejdžorsima koji iz tog razloga jure odmah u bioskope, sve je teže obezbediti i sačuvati filmove za gala selekciju.

Ono što treba da bude imperativ budućeg FEST-a su jak takmičarski program, koji je Jugoslav Pantelić pokrenuo 2015. godine, a koji smo zajedno redefinisali i uobličili u jedinstvenu takmičarsku liniju 2020. godine, uz dalje povećanje nagradnog fonda. Isti tretman zasluzuje tzv. industry segment FEST FORWARD koji upravo vraćamo na FEST.

 

Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST!

Za još pedeset godina, za još jedan krug!

Ivan Karl

Predsednik Odbora FEST-a

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra