Jezik

eng

Pratite nas

FILM FRANSOA OZONA OTVARA 51. FEST - MEĐUNARODNA PREMIJERA FILMA „ZLOČIN JE MOJ“ NA FEST-U

Najnovije ostvarenje francuskog autora, Fransoa Ozona, krimi drama „Zločin je moj“ (Mon crime) otvoriće 51. FEST. Reč je o međunarodnoj premijeri najnovijeg filma jednog od najznačajnijih evropskih reditelja svoje generacije i ostvarenju koje će beogradska publika imati prilike da vidi pre francuske, budući da film ulazi u tamošnje bioskope tek 8. marta.

Prethodni film Fransoa Ozona, „Peter fon Kant", otvorio je Berlinski filmski festival 2022. godine.

Glavne junakinje igraju mlade nade francuske kinematografije, Nadia Tereskiević i Rebeka Marder, rame uz rame sa slavnim kolegama Izabel Iper, Fabrisom Lukinijem, Denijem Bunom i Andreom Disolijeom.

Fransoa Ozon izjavio je da je film, u suštini, priča o „trijumfu sestrinstva" i da je svojevrsno odavanje počasti radovima Žana Renoara, Fransoe Trifoa, Ernsta Lubiča i Frenka Kapre, naročito američkim romantičnim komedijama iz tridesetih godina prošlog veka. „Na mene je uticalo i to kako su Amerikanci prikazivali Pariz toga vremena, kao što je film 'Viktor/Viktorija' Blejka Edvardsa", izjavio je Ozon. Lik Izabel Iper inspirisan je glumicom Sarom Bernar.

Reč je  23. igranom ostvarenju Fransoe Ozona, čiji su filmovi često na programu FEST-a, poput naslova „Sve je prošlo dobro" (2021), „Milošću Božjom" (2018), „Dvostruki ljubavnik" (2017), „Franc" (2016), „Nova prijateljica" (2014), „Mlada i lepa" (2013), „Bazen" (2003), „Osam žena" (2002), itd.

Projekcija filma održaće se 24. februara u 19.30 časova u Mts Dvorani.

 

Galerija