Jezik

eng

Pratite nas

FILM "ZVERI" - DOBITNIK DEVET ŠPANSKIH OSKARA NA 51. FESTU

Španski film "Zveri" Rodriga Sorogojena, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a, nedavno je osvojio devet nagrada Goja, španskog ekvivalenta Oskaru.

Članovi Španske akademije za filmsku umetnost i nauku na 37. dodeli nagrada održanoj tokom vikenda dodelili su "Zverima" Goju za najbolji film, režiju, originalni scenario, glavnu mušku ulogu (Deni Menoše), sporednu mušku ulogu (Luis Sahera), fotografiju, montažu, originalnu muziku i zvuk.

Ovaj svojevrsni savremeni vestern već je "pokorio" bioskope u Francuskoj i Španiji, svetsku premijeru imao je u Kanu, a nagrađen je na festivalima u San Sebastijanu, Antaliji, Tokiju, Almeriji, Čikagu, Hajnanu...

"Zveri" (As bestas / The Beasts) su priča o sredovečnom paru Francuza koji se doseljava u Galiciju ali njihovo prisustvo kod suseda izaziva tenzije. Rodrigo Sorogojen je izjavio da je reč o "bajci zasnovanoj na istinitom događaju" i da su on i scenaristkinja Izabel Penja hteli da pokažu današnji "sveprisutni fanatizam, nepostojanje dijaloga i potpuno ignorisanje argumenata druge strane".

Glavne uloge tumače Marina Foa, Deni Menoše, Luis Sahera, Dijego Anido, Mari Kolom...

"Zveri" su na programu FEST-a 28. februara u Sali 1 mts Dvorane (21.30), 1. marta u Domu omladine (22.15) i 2. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 17 sati.

U Glavnom takmičarskom programu nalazi se 15 ostvarenja iz 17 zemalja.

"Zveri" su četvrto dugometražno rediteljsko ostvarenje Rodriga Sorogojena. Debitovao je kao koreditelj "Osam sastanaka" sa Perisom Romanom, a nakon toga je snimio takođe hvaljene i nagrađivane filmove "Neka nam bog oprosti", "Pad kralja" i "Majka".

Za kratkometražni film "Majka" bio je nominovan za Oskara.