Jezik

eng

Pratite nas

FILMOVI „ČUVAM TE“ MIMI VLAOVIĆ I „TROJE“ PETRA PAŠIĆA PREMIJENO NA 51. FEST-U

Pred akreditovanim novinaraima 51. FEST-a prvog dana marta predstavljena su i još dva domaća filma - reč je o kratkometražnom filmu „Čuvam te“ mlade rediteljke Mimi Vlaović i dugometražnom „Troje“ reditelja Petra Pašića

Kako je rediteljka Mimi Vlaović ponikla i stasavala na Festu i radila je godinama na festivalu kao volonter, pre nego što je otišla u London na master studije režije, za nju je premijera na FEST-u ostvarenje sna.

- Još od detinjstva smo u mojoj porodici provdili vreme obeležavajući filmove koje ćemo gledati na Festu- rekla je ona navevši da je za nju FEST uvod u filmsku industriju i zagrevanje za Oskara, i gala i svetski momenat filma koji je u Beogradu, te da je volontirajući, intervjuišući autore, istinski  zavolela sedmu umetnost.

Sa Mimi Vlaović „Čuvam te“  su predstavile i glumice, Iva Ilinčić i Sonja Kolačarić, a film je autobiografska priča devojke koja se sprema da ode u Englesku, za dečkom koji je već tamo, jer nije želeo da učestvuje u ratu, i za potrebe filma smeštena je u 1992. godinu.

- Junakinja ovog filma je Mina, mešavina moje mame i mene. Imala sam poriv za slobodom, za odlaskom od roditelja, a onda sam shvatila da su i moji roditelji imali taj isti poriv u mojim godinama, samo što je tada to bilo mnogo teže, bio je početak građanskog rata i motiv je bio još jači- navela je rediteljka, koje je pre četiri godine i sama otišla u London na master studije režije.

Kako je istakla, planira je i dugometražni film baziran na prvencu „Čuvam te“ koji u međuvremenu  započinje festivalski život te će već u u subotu imati premijeru na Kembridžu. Potom skledi prikazivanje u San Francisku u aprilu, a „Čuvam te“ ja prošao selekciju i na bugarskom festivalu In the Palace.

Film „Čuvam te“ gledamo u okviru „FEST Intro“ selekcije 3. marta u Domu omladine.

Za reditelja Petra Pašića „Troje“ je druga premijera na FEST-u posle filma „O herojima i bubicama“ iz 2019, na 47. Festu, a uz  njega o filmu su govorili i glumice Marina Ćosić i Milica Vrzić, i producent Igor Turčinović.

- Više volim premijere na Festu od onih klasičnih, jer si ovde u društvu filmova koje je neko izabrao i kojima je dao legitimitet da valjaju - naglasio je Pašić.

Film „Troje“ je, kako se čulo na pres konferenciji FEST-a, ljubavni film i u fokus stavlja emotivni trougao između mladog bračnog para Ivana i Vere, i Aleksandra, Ivanovog druga iz detinjstva.

Kako je Pašić naveo, oduvek su ga zanimali odnosi gde je spolja sve fino, dobro, lepo, dok se iznutra, iza te fasade, odvijaju neke mračne priče.

- Gradeći odnose među likovima najvažnije mi je bilo da ne postanu banalni. Hteli smo da ih prikažemo kao ljude koji su svuda oko nas, kojima verujemo. Svako od njih ima nešto što niko drugi ne zna, a to mora jednom da ispliva na površinu - naveo je Pašić.

Marina Ćosić, koja tumači Veru, ženu u ljubavom trouglu Pašićevog filma, dok glavne muške uloge u tumače Igor Đorđević i Damjan Kecojević, smatra da su svi junaci „Troje“na naki način nevini:

- U njihovoj želji nema ništa loše. Možda su seks i fetiši tabu tema, ali tu niko nije kriv - smatra Čosić.

Kako je naveo producent Igor Turčinović,  šteta bi bila da film „Troje“ posle Festa ne uđe u bioskope.

Prema njegovim rečima klasičan ljubavni trugao filma je deficitaran u Srbiji, a možda je poslednji takav  bio „Una“ reditelja Miloša Miše Radivojevića

Turčinović je najavio da će sledeći film Petra Pašića biti mjuzikl „Bitanga i princeza“, što se isto retko snima u domaćoj kinematografiji.

„Troje“ gledamo i 2. Marta (20h) u Sinepleksu Ušće, i 3. marta (22h) u Sinepleks Galeriji.

 

 

 

Galerija