Jezik

eng

Pratite nas

Filmovi MRAK, HEROJI, ORGANIZMI i reditelj DETLEF BUK

Film „Mrak” predstavili su reditelj i scenarista Dušan Milić, glumci Danica Ćurčić, Miona Ilov, Slavko Štimac, Flavio Parenti i Daren Peti i producentkinja Snežana van Hauvelingen. „Mrak” prati porodicu koja živi u zabarkadiranoj kući u planinskoj zabiti Kosova: devojčicu Milicu (Miona Ilov), njenu majku Vukicu (Danica Ćurčić) i dedu Milutina (Slavko Štimac), u stalnom strahu od (gledaocima nevidljivog) neprijatelja.

Dušan Milić učestvovao je na FEST- u 2015. godine kada je njegov film „Travelator” prikazan u okviru selekcije „Srpski film” i nagrađen priznanjem za najbolju režiju.   
- Ja sam odrastao na FEST- u i uvek sam imao tremu kada dolazim na festival, čak i kada nisu bili moji filmovi na programu, ne znam zašto. Sada, međutim, osećam veću tremu nego kada sam prošli put učestvovao, verovatno zato što sam stariji a mislim i da sam napravio bolji film - izjavio je Milić, domaćoj publici poznat i po ostvarenjima „Jagoda u supermarketu” i „Guča!”.
Strah je primarna emocija u filmu „Mrak”.
- Polazna tačka je bila ta da je najveći strah onaj u našim glavama, od nekog nevidljivog zla. Prvo sam obradio priču u dramskom žanru a onda shvatio da mnogo bolji potencijal ima ako je stavim u neki drugi stil, u ovom slučaju psihološkog horora. Kada zadate sebi strah kao temu onda radite sve na tome da taj strah učinite što je moguće većim i jačim, tako da se ovde to postepeno gradilo, od scenarija do samog snimanja - istakao je Milić.
Danica Ćurčić, već afirmisana danska glumica sa bogatom intrenacionalnom karijerom( serije „Nobel”, „The Mist”, „Eqinox”, „Čovek od kestena”), rođena u Srbiji, u „Mraku” prvi put igra na maternjem jeziku.
- Mnogo dobro se osećam u Srbiji i velika mi je čast što sam deo ove fantastične ekipe i ovog filma. Ovaj projekat je poseban za mene jer je prvi koji sam snimila u Srbiji. Uloga je bila vrlo zahtevna jer je u filmu non-stop velika tenzija, jer govorimo o ratu koji besni ne samo oko nas već i između nas i u nama samima - istakla je Danica.
Film „Mrak” se prikazuje u okviru Glavnog takmičarskog programa 50. Festa u Sali 1 Kombank dvorane 26. februara u 19.30 i 27. februara u 12h.

Reditelj Goran Nikolić i glumac Mladen Sovilj predstavili su film "Heroji", koji će beogradska publika premijeno videti 27.02. u 20 časova u Domu omadine.
Film "Heroji" je antiratni esej pretočen na platno. Smeštena u vreme neposredno nakon Kosovskog boja, radnja filma prati junaka koji se vraća iz bitke i u šumi sreće poludivljeg dečaka sa kojim nastavlja put.
Odlika ovog ostvarenja su duboka i intimna unutrašnja previranja glavnog glumaca, o čemu reditelj kaže: "Mislim da je odsustvom replika film dobio na nekoj egzotičnosti i svako ko voli film će ovom filmu dati šansu. Koliko god da nekom na prvi loptu "film bez dijaloga" može da zazvuči kao da je pravljen za određeni krug ljudi, kad otvorenog srca i uma uđe u ovaj film shvatiće da je pred njim jedna prijemčiva priča", rekao je reditelj Goran Nikolić i dodaje da je želeo sam da ispiča humanu priču koju je stavio u vreme koje je aposlutni kontrast tome.  "Boj na Kosovu, pored toga što je veliki istorijski momenat, takođe je nešto što je pokriveno najvećim oreolom mita od svega što se ikad desilo na ovim našim prostorima, a sa druge strane postojala je potreba da damo neko dostojanstvo istorijskom filmu koji se bavi tim periodom.”
Članovi filmske ekipe istakli su da je glumac Mladen Sovilj u filmu "Heroji" nosio isti štit i mač koje je koristio i Žarko Laušević igrajući Obilića u filmu "Boj na Kosovu"  Zdravka Šotre, što ih je inspirisalo da pozovu čuvenog glumca, kome je pripala uloga naratora u filmu”

Glumac Mladen Sovilj  predstavio je još jednu Festovi premijeru, kratki film "Organizmi" reditelja Nikole Polića. Sovilju je pripala uloga Petra, čiji je život na prekretnici po završetku fakulteta kada se njegova sestra udaje i iseli iz stana u kome su zajedno živeli. 
"Želeo bi da se zahvalim FEST u koji podržava mlade umetnike i neguje kratki film koji u današnjem trenutku ima veoma malo mesta za prikazivanje. "    
Prema rečima glumca Mladena Sovilja svakom se u manje ili više intenzivnoj varijanti dešavaju lomovi u životu. "To su oni momenti  kada osećaš nove mehanizme i kada se pitaš da li sve što si do tada u životu radio ima smisla i da li možda više toga u išlo od tebe nego ka tebi”, rekao je Sovilj pozivajuću FEST- ovu publiku na projekciju filma sa kojim može da se identifkuje većina mladih profesionalaca danas.

Gost današnje konferencije za štampu bio je i nemački reditelj Detlef Buk (Detlev Buck), autor filma „Ispovesti varalice Feliksa Krula” (Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull), adaptacije istoimenog romana Tomasa Mana.

Radnja se dešava početkom 20. veka u Parizu gde se dovitljivi i dopadljivi Feliks Krul (Janis Nivener), konobar u luksuznom hotelu, upliće u ljubavni trougao sa Zazom (Lif Lisa Fris) i markizom od Venoste (David Kros) u želji da napreduje na društvenoj lestvici. Detlef Buk je na početku podelio svoje impresije o našem gradu:

- Mislim da je Beograd ima mnogo lepih lokacija, naročito područja oko reka i mostova. Bio sam radoznao da dođem jer obožavam filmske festivale a tada najbolje dobijete osećaj o nekom gradu, niste samo turista, već upoznajete razne ljude.

On je glavnu glumicu, Lif Lisu Fris (Vavilon Berlin), opisao kao „boginju, nekoga poput Grete Garbo”, Davida Krosa (Čitač, Ratni konj) je odabrao jer je markiz od Venoste trebalo da bude neko pomalo priglup i zbunjen, ko do tada nije poznavao osećanje ljubavi, ali istovremeno dopadljiv i simpatičan, dok je za glavnog glumca, Janisa Nivenera, otelovljenje neodoljivog varalice Feliksa, rekao da je i privatno osoba ogromnog šarma i harizme, neko koga svi vole. Nivener je ove godine zvezda „Netfliksove” serije „Minhen: Na rubu rata”, a 2021. smo imali prilike da ga gledamo na Festu u dva ostvarenja: „Narcis i Zlatouisti” i „Za decu”.  Film „Ispovesti varalice Feliksa Krula” biće prikazan u okviru Gala programa 26. februara u 17h u Sali 1 Kombank dvorane, u 22h u Dvorani Kulturnog centra i 27. februara u 17.30h u Sali 7 Sinepleks Galerije.

Galerija

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra