Jezik

eng

Pratite nas

FILMOVI NOMINOVANI ZA OSKARA NA OVOGODIŠNJEM 50. FEST-u

Na ovogodišnjem 50. FEST-u koji se održava od 25. februara do 6. marta,  publika će dobiti priliku da pogleda četiri filma koja su nominovana za prestižnu nagradu Oskar u razičitim kategorijama. Film  “Belfast”, za koji je scenario i režiju potpisao Kenet Brana, nominovan je u kategoriji za najbolji film, režiju , originalni scenario,  sporednu mušku ulogu (Kijeran Hinds) i sporednu žensku (Džudi Denč), a filmu “Pica od sladića” koji je režirao Pol Tomas Anderson,  pripale su nominacije za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario. U ostvarenju “Mračna kći” koje je režirala Megi Džilenhal, za najbolju žensku ulogu nominovana je Olivija Kolman, za sporednu žensku  ulogu Džesi Bakli, dok je za glavnu žensku ulogu u filmu “Paralelne majke”  Pedra Almodovara, nominovana Penelopa Kruz.

Najnovija ekranizacija Edmona Rostana “Sirano” u režiji Džoa Rajta, zaslužila je nominaciju za najbolji kostim.

 

Film “Belfast” je drama o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih šezdesetih 20. veka. Mladi Badi se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici: tati, mami, babi i dedi.

“Pica od sladića” prikazuje odrastanje Alane Kejn i Gerija Valentina, i otkriću prve ljubavi u dolini San Fernando, 1973. godine. Alana i Geri nikada se nisu sreli pre dana fotografisanja u njegovoj srednjoj školi. Ona je mlada žena koja želi da pronađe sebe van svog posla pomoćnika fotografa. On se već etablirao kao glumac i brzo će to reći Alani u pokušaju da je impresionira. Ana je zadivljena njegovim natprirodnim samopouzdanjem i oni uspostavljaju iskren, ali nezgodan odnos.

“Mračna kći”  govori o Ledi koja je sama na odmoru na moru, i postaje zaokupljena mladom majkom i ćerkom dok ih posmatra na plaži. Uznemirena njihovim skladnim odnosom, ona je preplavljena sopstvenim sećanjima na teror, konfuziju i intenzitet ranog majčinstva. Jedan čin šokira Ledu i uvodi je u čudan i zlokoban svet njenog uma, gde je primorana da se suoči sa nekonvencionalnim izborima koje je donela kao mlada majka i njihovim posledicama.

“Paralelne majke” je priča o dve trudnice se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele su slučajno. Sredovečna Janis ne žali zbog toga i raduje se bebi, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se. Nekoliko reči koje razmenjuju dok šetaju kroz hodnike porodilišta, čekajući da se porode, stvara blisku vezu među njima, koja se igrom slučaja razvija, menjajući im živote na neočekivani način.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra