Jezik

eng

Pratite nas

FILMOVI „SNEG I MEDVED“, „MILIONER ZA TRI DANA“ I „HURIJA“ NA 51. FEST-U

 

Petog dana 51. FEST-a pred predstavnicima medija svoja ostvarenja akreditovanim novinarima približili su rediteljka iz Turske Seldžen Ergun, britanski režiser Džek Spring i glumac Salim Kisari.
Seldžen Ergun govorila je o turskoj koprodukciji „Sneg i medved“, Spring je predstavio britansko ostvarenje „Milioner za tri dana“, a Salim Kisar alžirski film „Hurija“.
Rediteljka filma “Sneg i medved” Seldžen Ergun je sa srpskim koproducentom Milošem Ivanovićempredstavila koprodukciju Turske, Nemačke i Srbije. Njen film publika FESTA gleda u Glavnom takmičarskom programu, a projekcije su zakazane i za 1. mart u u Domu omladine i 2. marta u Dvorani Kulturnog centra. Prema rečima rediteljke čiji je “Sneg i medved” prvenac, priča je bliska srpskoj kulturi.
- Imali smo veoma teške uslove za rad, snimanja su bila na minus 19 stepeni, imali smo sneg i vejavicu- istakla je ona dodavši da pored koproducenta iz Srbije angažovana je i cela tonska ekipa koje je odradila vrhunski posao.
- Inspiracija za film mi je bilo iskustvo koje može imati jedna mlada žena u Turskoj- navela je ona dodavši da film govori i o položaju žene u patrijarhalnoj sredini
Radnja filma smeštena je u malom, snegom okovanom i zabačenom gradu u Turskoj, gde dolazi mlada medicinska sestra koja je tu dobila službu. Jedne ledene noći, čovek nestaje i to u malom gradu, gde su policajcima najveći problemi bili slepi miševi, stvara glasine i sumnje. Ona se nalazi usred vrtloga odnosa moći, tajni i sumnji.
Scenario su napisali rediteljka Seldžen Ergun i Jesim Aslan, dok uloge tumače - Merve Dizdar, Saigın Soisal, Asie Dinkoi, Erkan Bektaš.
- Seldžen Ergun i ja smo se upoznali na programu „First Film First“ na Festu, koji je osmislio režiser Stefan Arsenijević, pročitao sam njen projekat ovog filma i poželeo sam da radimo- istakao je Miloš Ivanović i naveo da ja ovo je jedan od poslednjih filmova snimljenih pre pandemije korone.
Kako je rediteljka Ergun navela, film je nagrađen 2022. u Antaliji, kao najbolji debi, i za najbolju glumicu -Merve Dizdar, na festivalu „Antalya Golden Orange“ i dodala da je glumica napravila izuzetan lik.
Britanac Džek Spring, mladi reditelj, predstavio je medijima svoj drugi film “Milioner za tri dana” koji se prikazuje u okviru programa “Fest Specijal”, a publika će moći da ga vidi i 5. marta u Cineplex Ušću.
Kako je Spring rekao, čitao je kritike za svoj film i video da ga porede sa Gajom Ričijem, što mu sa jedne strane jeste komplimen, ali:
- Posle prvih pet minuta, osim vizuelnog doživljaja film nema daljih sličnosti sa Gajem Ričijem ili Vesom Andersenom- istakao je Spring.

- On je ispričao da insistira na dvonedeljnoj pripremi za početak snimanja tokom koje je normalo da na primer glumci koji će igrati najbolje prijatelje idu u pab i piju pivo, a kako je naveo film je počeo svoje prikazivanje pre nekoliko dana i već je u prvih deset najgledanijih na patformama.
“Milioner za tri dana” je crna komedija u kojoj banda pokušava da izvede pljačku života. Na pres konferenciji 51. FEST-a glumac Salim Kisar govorio je o novom alžirskom film “Hurija” za koji scenario i režiju potpisuje Munije Medo, a prikazuje se u okviru programa “FEST Fokus” 1. marta u Dvorani Kulturnog centra i 4. marta u Mts Dvorani.
Kako se u sali čulo, „Hurija“ je i film o ostvarenju sna:
- Ovaj film je počeo kao san, a onda je priča išla dalje. Film je univerzalna priča o osvajanju slobode.
Inače, Hurija i znači - sloboda“, rekao Alžirac Salim Kisar. Kako je Kisar naveo „Hurija“ je i priča o potrazi za samim sobom, ali dotiče teme položaja žena u Alžiru, a prema njegovim rečima saradnja sa rediteljkom Medo bila je fantastična.

Galerija