Jezik

eng

Pratite nas

GLUMICA ANABEL LENGRON NA 51. FEST-U PREDSTAVILA FILM „MAJKA I SIN"

Francuska glumica senegalskog porekla Anabel Lengron na FEST je došla da predstavi film „Majka i sin“ rediteljke Leonor Seraj, u kome tumači nalovnu ulogu.
Kako je pred novinarima 51. FEST-a izjavila, veoma prijatno je iznenađena toplim dočekom ovde:

- Moja Rouz, tako se zove junakinja koju tumačim u filmu „Majka i sin” ne dolazi u Francusku radiboljeg života, već da može da izabere život koji želi za svoju decu, dva sina- rekla je glumica. Lengron je za ulogu samohrane majke dvojice sinova sa kojima iz Obale Slonovače odlazi u Pariz nagrađena na festivalima u Francuskoj i Stokholmu.
Prema rečima Lengron, filmska priča pokriva period od dve decenije, u kojima pratimo pokušaje junaka da u sebi pomire dva različita sveta, onaj u kome treba da žive i onaj iz koga su otišli. Prema mišljenju glumice, da bi pružila bolji život svojoj deci, njena Rouz degradira sebe, pošto se diplome migranata iz Afrike u Francuskoj ne priznaju, ona nakon posla nastavnice pristaje da radi kao spremačica.
Kako je objasnila Anabel, film je inspirisan stvarnim likovima i događajima jer je rediteljka i scenaristkinja Leonor Seraj lik Rouz napisala po svojoj svekrvi. Kako je glumica navela i njena biološka majka došla je iz Senegala u Francusku, ali ona je rođena u Parizu, usvojili su je beli roditelji doka se majka se vratila u domovinu. - Igrajući Roz pitala sam se kakav bi život moja majka imala da se nije vratila u Senegal, a ova uloga pružila mi je priliku da joj odam počast na neki način - rekla je glumica. Prema rečima Anabel Lengron u Francuskoj je glumačka profesija teška za glumce njene boje kože, jer mora da se izbori sa tim da je „ne smatraju samo „crnom“ glumicom“.
Kako je istakla često im se nameću tipske uloge i emocije i crna žena u francuskom filmu „uvek je žrtva, doživljava neuspehe i stalno nervozna“.
- Radila sam na kompoziciji lika na poseban način, Rouz je spremačica, i radi dosadne ponavljajuće pokrete i na taj način zapravo ubrzano stari- navela je Langron dodavši da je poseban izazov bio rad sa decom glumcima:
- Žan i Ernest su naravno naturščici i trebalo je postići da ne puknu od smeha dok me zovu majka- ispričala je Lengron pred novinarima.
Prema njenim rečima film „Majka i sin“ od 1. februara počeo je da se prikazuje u bioskope širom Francuske, i reakcije publike bile su ohrabrujuće.
- Posle filma prišao mi je jedan gospodin od oko šezdesetak godina, belac, koji je rekao da može da se identifikuje sa Rouz, jer je samohrani otac. To je za mena već uspeh ovog filma, jer je uspostavio vezu među ljudima koji, na prvi pogled, nemaju mnogo zajedničkog - kaže Lengron.

Ostvarenje Majka i sin; gledamo u programu FEST fokus - 4. marta u u Jugoslovenskoj kinoteci i 5. marta (21.30h) u MTS Dvorani.

Galerija