Jezik

eng

Pratite nas

GLUMICA BARBARA SUKOVA PREDSTAVILA JE FILM "DALILEND"

Pred FEST-ovskim novinarima govorila je nemačka glumica Barbara Sukova, velika zvezda ovogodišnjeg festivala. Obraćajući se predstavnicima medija na konferenciji u mts Dvorani ona je rekla da iako je prvi put na FEST-u ovo nije prvi put da je u Beogradu.

- Bila sam u Beogradu davne 1963. godine kao mala sa roditeljima. Bilo mi je svega 13 godina- kazala je nemačka glumica.

Na pitanje da li je još tada znala da želi da bude glumica veli da gluma nije bila njena dečja želja.

 - Nisam tada mogla ni da zamislim da jedna tako zabavna stvar kao što je gluma, može da bude nečiji poziv i profesija, više sam to shvatala kao igru ili hobi, ispričala je Sukova u  konferencijskoj dvorani 51. FEST-a. 

Ona je naglasila da je film “Dalilend”, koji predstavlja na FEST-u, snimala pre dve godine, a da trenutno radi jedan novi film.

- Rastužuje me današnja situacija vezana za snimanje, u sadašnje vreme filmovi se realizuju na sasvim drugačiji način nego kada sam je počinjala. Malo je vremena odvojeno za snimanje, kao i veoma malo novca, budžet se teško sklapa. Ali opet igram u TV seriji čiji je budžet 40 miliona dolara i pomislim koliko bi manjih filmova moglo da se snimi od tih  sredstava- navela je Sukova dodavši da veoma voli da radi sa mladim rediteljima, koji se, uprkos teškoj situaciji oko iznalaženja budžeta za filmove, vaoma trude da prenesu neka svoja ubeđenja i strasti na filsmsko platno.

- Imam veoma slabu memoriju. Pošto nešto uradim, to samo ode iz glave. Čak i u pozorištu, predstavu koju smo izveli 70 puta, kada se završi, ja zaboravim svoj tekst. Ali verujem da negde u mom mozgu ili telu te stvari postoje, ostaju zabeležene. Ako me pitate za sadržaj nekog filma - često ga se ne sećam, ali lik koji sam igrala znam, pamtim kako hoda. I za Rozu Luksemburg, Hanu Arent i sve te žene koje sam igrala ja znam njihove fizičke karakteristike i kad se ne sećam sadržaja filma”, navodi Sukova.

Prema  račima Sukove rad sa nemačkim rediteljem i dramskim piscem Rajnerom Vernerom Fasbinderom bio je “predivno i veoma posebno” iskustvo. 

- Sećam se Fasbinderorovog specifičnog načina rada, jer tako nije radio nijedan drugi reditelj. Scena se snimala samo jednom. I to je bilo to. Svi glumci bili su izuzetno skoncentrisani za rad sa njim, istakla je Sukova.

Ona se prisetila jedne situacije sa snimanja sa Hanom Šigulom dok su radile na seriji “Berlin Aleksanderplac”. 

- Snimale smo scenu u kojoj se vozimo automobilom, reditelj nije bio prisutan, a kamera je bila prikačena na auto. Kada smo se vratile, pitao je kako je prošlo. Mi smo rekle da smo zadovoljne, a onda nas je pitao da li želimo da ponovimo kadar, bile smo iznenađene, ali smo pristale. Tada nam je rekao da mi odlučujemo koji kadar će biti finalni- navela je Sukova.

Govoreći o filmu “Dalilend” rekla je da voli da igra istorijske ličnosti, da joj je izazov kada ima zadatak da tumači stvarnu osobu.
- Možete da istražujete, gledate fotografije, čitate pisma i novinske članke, imate tu polaznu osnovu. Ponekad je malo zastrašujuće kada glumite istorijsku ličnost, ali i taj lik morate pronaći u sebi, na kraju to ste vi na ekranu-  objasnila je Nemica i dodala da je Gala bila omražena, ali da je njen pristup da u svojim likovima nađe nešto toplo.

- Za one druge uloge, morate sve to da izvučete iz sebe. Galu su mnogi mrzeli, neki biografi su je se otvoreno gnušali, slično je bilo i sa Rozom Luksemburg, ali ja pokušavam da nađem glasove koji su drugačiji i da osobu učinim humanijom, čak i kad je "kučka" kao Gala. Naš film prikazuje Dalijev i Galin brak i odnos u vreme kada je on na vrhuncu slave, a ona insistirala da kao slikar proizvodi što više svoju umetnost. Gala je njega forsirala da radi iz komercijalnih pobuda, a Salvador Dali bez Gale ne bi bio nikada toliko uspešan, u to sam sigurna- rekla je Sukova. 

Glumica se osvrnula na rad sa Margaret fon Trota, rekavši:

- Želi da radi još jedan film sa mnom i pita me kakvu ulogu ja želim  da igram. Kažem joj: ‘Ti si reditelj, film je rediteljski medij, ti moraš da imaš ubeđenje i strast  za neku temu, ti reci i ja ću igrati ono što ti hoćeš’- istakla je Sukova i dodala

- I kod rada na likovima Hane Arent i kod Roze Luksemburg bile smo vrlo uplašene, da li ćemo to verno uraditi, da li ćemo biti na nivou. To su ličnosti veće od nas. Hana je intelekualni div, a ja sam samo glumica. Ali Margareta je dovoljno hrabra da se upusti u to. I sama je bila glumica tako da zna šta sve to traži - rekla je Barbara Sukova.

Upitana gde danas vidi samostalne žene, rekla je da je sada prednost to što možete biti ono što se zove jaka žena - poslovna, nezavisna, a takođe možete biti žena koja kaže: ja hoću decu, hoću da budem u kući.

- U vreme kada sam ja bila mlada, moja generacija se trudila da odbacimo šminkanje, da forsiramo feminizam, borile smo se protiv seksualizacije žena u javnom prostoru. Danas, kada vidim mlade žene, sve su doterane, na visokim potpeticama, a ipak nezavisne. Mislim da je sjajno što žena danas može da bude ono što hoće, bar u zapadnom svetu, ako ne u svim delovima sveta, rekla je filmska diva.

Upitana o zanimljivoj muzičkoj karijeri koju je ostvarila uz onu na filmskom, objasnila je dva koloseka na kojima radi u svetu muzike.

-Jedna  je niša u svetu klasične muzike, gde sam pevala sa Bečkom, Berlinskom, Njujoškom filharmonijom. Na primer, jedna melodija Šenberga bila je izazov za mene. To su pevali operski pevači, vrlo je složeno i teško. Jeste zadovoljsvo, ali treba mnogo vremena da se savladate, a izvedete je jednom ili dva puta. Zbog toga to ne radim tako često. Sa druge strabe i pevam sa jednim bendom i to je čisto zabana muzika, navela je Barbara Sukova.

Sukova je imala jednu posebnu molbu za ovdašnje novinare. pošto želi da pronađe dve drugarice iz detinjsta sa prostora bivše Jugoslavije.

Kada je sa roditeljima 1963. godine posetila Ohrid upoznala dve devojčice, Zoricu i Biljanu. Dan pre nego što je otišla odande desio zemljotres u Skoplju. Sukova je u školi sa drugarima  prikupljala pomoć za Skoplje, a Zorica i Biljana su joj, u znak zahvalnosti, poslale poslužavnik sa šoljicama za kafu.

- Dugo sam čuvala taj poklon i svuda ga selila sa sobom. One su sada kao ja, u srednjim sedamdesetim. Volela bih da ih ponovo vidim! Pošto nisam na društvenim mrežama, možda biste mogli da mi pomognete da ih pronađem- zamolila je Sukova novinare i pokazala fotografiju iz tog vremena.

"Dalilend" je u Glavnom je takmičarskom programu FEST-a, a posle sinoćnje premijere gladamo ga reprizno 27. feburara i 28. februara u MTS dvorani..