Jezik

eng

Pratite nas

Predsednik Odbora FEST-a Ivan Karl o 48. izdanju festivala

SKUPLJAČI EMOCIJA nije samo prigodni omaž Bekimu Fehmijuu i slogan FEST-a. Ta metafora je univerzalna definicija filmskog festivala u čijim salama se tokom projekcija primaju i odašiljaju emocije, koje nose pokretne slike. Takve emocije sa protokom vremena podstiču sećanja i bude nostalgiju, pa se kod nas, o FEST-u uvek više govori u prošlom vremenu. Gotovo da nema novina koje u ovo doba godine iz arhiva ne vade crno bele fotografije nekadašnjih gostiju, feljtone sećanja, anegdota i urbanih legendi koje više niko ne dovodi u pitanje. I sam sam pisao o istoriji omiljenog nam festivala. Dosta je. Neću više o prošlosti.

FEST 2020 će nadam se postati kalup po kome će moći da se radi u budućnosti, jer po svojoj koncepciji, gabaritima i ciljevima, sublimira stara iskustva i nove ideje. Razmišljali smo u Odboru, šta nam je činiti posle pet godina od uvođenja takmičarske koncepcije. Nismo bili za radikalne rezove, već da postojeće stanje uredimo i uobličimo, učinimo ga privlačnijim autorima koji svoje filmove šalju u Beograd, žiriju koji ih vrednije, publici koja ih gleda, medijima koji prate i konačno nama koji sve ovo pripremamo. Zato smo dosadašnje takmičarske linije spojili u jedan jedinstveni GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM u kome se dvadesetak filmova iz svih krajeva sveta uključujući nova ostvarenja iz Srbije nadmeće za Beogradske pobednike u kategorijama NAJBOLJI FILM, REŽIJA, MUŠKA ULOGA, ŽENSKA ULOGA, SCENARIO, DEBITANT. Želja nam je da upravo ta selekcija postane meritorna za region u kome je FEST najstariji i najmasovniji filmski festival. Mesto susreta prijatelja poput Mire Banjac, Atoma Egojana, Koste Gavrasa, Džulijana Sendsa, Kristi Pijua, Milča Mančevskog, Džona Malkoviča...

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić je izabrao skoro 100 premijernih naslova čije su adrese Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Gala, Fest fokus, Fest klasik, Fest 48, Specijalne projekcije.

Meštrovićev Beogradski pobednik se upravo vratio na Kalemegdan, a FEST-ovi pobednici će se ispred njega okupiti na kraju festivala.

 

Ivan Karl

Predsednik Odbora FEST-a
 

 

 

 

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves