Jezik

eng

Pratite nas

NAGRAĐIVANI FILMOVI NA 50 FEST-u

Na bogatom programu ovogodišnjeg 50. FEST-a (25. februara - 5.marta) biće predstavljena filmska ostvarenja koja su osvajala nagrade na prestižnim filmskim festivalima.

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film STRAHINJA BANOVIĆ, reditelja Stefana Arsenijevića. “Strahinja Banović” je srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade, među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.
Film je inspirisan epskom pesmom “Banović Strahinja“, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Film DOGAĐAJ, rediteljke Odri Divan, osvojio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festivalu u Veneciji. Film Događaj obrađuje problematiku ilegalnih abortusa šezdesetih godina. Prikazan je portret mlade žene koja očajno želi da prekine trudnoću kako bi nastavila sa studijama, u vreme kada je to značilo mogućnost vrlo stroge kazne zatvora.

Film PLAVI MESEC, prvi dugometražni film rumunske rediteljke Aline Grigore, osvojio je Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu. Ova filmska priča je o ženi, Irini, koja se bori da stekne visoko obrazovanje i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

Film NITRAM je dobio nagrada za najboljeg glumca (Kejleb Londri Džons) u Kanu, a Australijska akademija za film i TV mu je dodelila nagradu za najbolji film, režiju (Džastin Kurcel), glavnu mušku ulogu (Kejleb Londri Džons), glavnu žensku ulogu (Džudi Dejvis), sporednu mušku ulogu (Entoni Lapalja), sporednu žensku ulogu (Esi Dejvis), originalni scenario i montažu.
Nitram je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996. godine, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi a ranio 23.
Sredinom devedesetih, Nitram živi sa majkom i ocem u predgrađu Australije, izolovan i frustraran što ne može da se uklopi u sredinu. Takav život se menja nakon što stekne bliskog prijatelja u povučenoj Helen. Kada se to prijateljstvo tragično okonča, Nitramova usamljenost i bes rastu do trenutka koji kulminira najsurovijim zločinom.

Film ANET je dobitnik nagrade za najbolju režiju (Leos Karaks) na Kanskom festivalu, dok je glumica Marion Kotijar nominovana za nagradu Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu. Drama sa elementim mjuzikla, prvo Karaksovo delo na engleskom jeziku, prati Henrija, stand-up komičara žestokog smisla za humor i En, pevačicu međunarodnog ugleda. Uvek u centru pažnje, oni su savršen, zdrav, srećan i glamurozan par. Međutim, rođenje njihovog prvog deteta, Anet, misteriozne devojčice izuzetne sudbine, promeniće im živote.

Film TITAN, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu. Ova neobična filmska priča koju je teško smestiti u određeni žanr, govori o mladoj ženi koja je kao dete preživela saobraćajni udes sa teškom povredom glave, i kasnije tokom života postala ubica sa čudnim seksualnim apetitima. Film je skandalizovao i šokirao publiku, a mediji su ga opisivali kao „najstrašniji i najslađi film o ženi koji je ikada snimljen, a snimila ga je žena“.

Film BELFAST osvojio je Nagradu publike na festivalu u Torontu, kao i Zlatni globus za scenario, a nedavno je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, režiju, originalni scenario,  sporednu mušku ulogu (Kiran Hajnds) i sporednu žensku ulogu (Džudi Denč).
Drama o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih šezdesetih 20. veka govori o mladom Badiju koji se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra