Jezik

eng

Pratite nas

OSKAR MARTINEZ čestitao FEST-u jubilej

Argentinski glumac Oskar Martinez (72), koji je morao da otkaže svoje gostovanje na FEST-u zbog trenutne situacije u Ukrajini, obratio se novinarima preko Zoom-a.
On tumači jednu od glavnih uloga, uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa, u satiri ZVANIČNA KONKURENCIJA (Competencia oficial) argentinskog rediteljskog dvojca Gastona Duprata i Marijana Kona. Penelope igra rediteljku Lolu Kuevas koja angažuje dvojicu renomiranih ali sasvim različitih glumaca: holivudsku zvezdu Feliksa Rivera (Banderas) i pozorišnog dramskog umetnika Ivana Toresa (Martinez). Kroz niz Lolinih ekscentričnih izazova, njih dvojica se suočavaju sa svojim egom, netrpeljivošću i sopstvenim umetničkim nasleđem.

Iako se stiče utisak da su Duprat i Kon prikazali satiričnu kritiku modernih holivudskih produkcija, Martinez je izneo drugačije mišljenje:

- Mislim da film nije ni kritika Holivuda ni filmske industrije generalno, pre bih rekao da je to crna komedija o pretprodukciji jednog filma. Vide se specifičnosti rada rediteljke koja je vrlo ekscentrična i perverzna i koja stavlja glumce u ponižavajuće situacije. Ona misli da će, to što je angažovala dvojicu glumaca koji su u konfliktu i koji se međusobno mrze i što potpiruje njihov sukob, biti korisno za film. Svedoci smo jedne vrste patologije sačinjene od ega, taština i želje za takmičenjem - objasnio je Martinez.

Ivan Tores i Feliks Rivero imaju dva potpuno različita pristupa glumi, a Oskar Martinez - koji je uspešnu karijeru izgradio i na filmu i u pozorištu - kaže da je njemu bliža ona „tvrđa struja” koju zastupa njegov lik, Tores.

- Ivan Tores je čovek koji ima više iskustva u pozorištu nego na filmu. Lično više pripadam njegovom stilu glume, mada ne bih svojoj ličnosti pripisao neke njegove karakteristike. On je tašt, nadmen čovek i kruto se drži nekih stavova, naročito u procesu priprema uloge, sa čime se ja ne slažem  - istakao je Martinez.

Novinarima je otkrio da je delom i on kriv što je Penelope Kruz u ovom filmu. Naime, ona je kontaktirala sa Martinezom 2017, posle odgledanog filma „Počasni građanin” (El ciudadano ilustre), koji su takođe režirali Dupret i Kon, i pitala ga je kako to izgleda raditi sa dvojicom reditelja na setu.

- Sa njima je divna i vrlo prijatna saradnja. Gaston Dupre se bavi glumačkim delom i interpretacijom, a Marijano Kon tehničkim aspektom, tako da nema nikakvih problematičnih situacija - ispričao je Oskar.

Tokom skoro pola veka karijere, Martinez je ostvario na desetine zapaženih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu. Teško mu je bilo da odgovori koje su ga naročito promenile na nekom dubljem nivou.

- Teško je ustanoviti koliko čoveka može da promeni to (glumačko) iskustvo, koja ga je uloga iz korena promenila, proširila pogled na nešto specifično ili na nešto što se odnosi na njegovu ličnost. Verovatno mi se to desilo mnogo puta, ali ne bih mogao da navedem nijednu ulogu konkretno - napomenuo je Martinez i nastavio:

- Svaka fikcija, bilo na filmu bilo u pozorištu, izaziva kod onih najstrastvenijih posmatrača proširivanje pogleda na kompleksnost i različitost ljudskog bića. Natera nas da mislimo o nama samima. Ono što spaja onog koji stvara fikciju i gledaoca jeste strast za ljudskim, za čovekom kao fenomenom, za onim što jesmo i potreba da neprestano istražujemo naše biće - poručio je Martinez.

Na kraju je poželeo FEST-u mnogo sreće:

- Duboko mi je žao što nisam mogao da budem sa vama, mnogo se zahvaljujem na ovom razgovoru i želim vam puno sreće, jer znam da Fest slavi 50 godina. Nadam se da će vam se film dopasti.

Projekcije filma „Zvanična konkurencija”, koji je u selekciji Gala 50. Festa, su u sledećim terminima: 1. marta u 16.30 u Sali IMAX Sinepleks Galerije Beograd, u 17 u Sali 1 Sinepleksa Ušće, u 17.30 u Sali 2 Sinepleksa Ušće, 2. marta u 10 u Sali 1 Kombank dvorane, u 12 u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u 18.30 u Sali 5 Sinepleks Galerije Beograd, u 22 u Sali 3 Sinepleks Galerije Beograd i 3. marta u 17 u bioskopu Fontana.   

Galerija

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra