Jezik

eng

Pratite nas

POŠTA SRBIJE predstavila posebnu ediciju markica u čast velikog jubileja FEST-a

Reč je o ediciji prigodnih poštanskih maraka „Festovih 50”, specijalnom i inovativnom filatelističkom izdanju,  koje su predstavili je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a i Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije.

- Kada FEST, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelističku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina.. - poručio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a.

- FEST danas ima, ne samo svojih 50 veličanstvenih festivalskih emanacija, već je obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim  rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala. Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja FEST-a obeleženi su kadrom - poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova - vinjeta, odabranih postera FEST-a, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče FEST-a, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo -, rekao je Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije.

Sofronijević je dodao da FEST uvek ide samo sa najboljima, te da je autor ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope, po izboru publike. Posebno je zahvalio Ivanu Karlu na stručnoj saradnji u realizaciji ovog izdanja.

Galerija

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra