Jezik

eng

Pratite nas

Predstavljamo vam Žiri Glavnog takmičarskog programa 50. FEST-a

Glavni takmičarski program 50. FEST-a čini 20 ostvarenja iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Najbolji film iz ove selekcije poneće priznanje Beogradski pobednik, a biće dodeljene i nagrada žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu kao i najbolji debi.

O pobednicima će odlučivati petočlani internacionalni žiri kojim će predsedavati glumac i producent Miloš Biković, a članovi su glumica Tamara Dragičević, direktor Fimskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, reditelj Argiris Papadimitropulos i glumac Toni Gojanović.

U nastavku vam predstavljamo sve članove žirija.

 

PREDSEDNIK ŽIRIJA:
MILOŠ BIKOVIĆ
GLUMAC I PRODUCENT, SRBIJA,
ACTOR AND PRODUCER, SERBIA, JURY PRESIDENT

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za glumu, u klasi Dragana Petrovića Peleta, a na istom fakultetu završio je master 2012, kada je upisao i doktorske studije.
U Srbiji je najpoznatiji po glavnim ulogama u Južnom vetru i Montevideo, Bog te video, najpopularnijim filmovima i TV serijama u poslednjih 15 godina u regionu. Za ove projekte, dobitnik je nekoliko značajnih glumačkih nagrada. Neke od njegovih dosadašnjih najznačajnijih uloga su u filmovima: Južni vetar i Južni vetar 2 - Ubrzanje (glumac i koproducent), Izvan granica realnosti sa Antoniom Banderasom, Led, Balkanska međa (glumac i koproducent) i Hotel Beograd (glumac i koproducent).
Izuzetno cenjen u Rusiji, najpoznatiji je po ulogama u filmovima Bezdušni 2 i Sunčanica u režiji oskarovca Nikite Mihalkova. Film Sluga, u kojem je igrao glavnu ulogu, postao je najuspešniji film u istoriji ruske kinematografije.
Potvrda njegovog značajnog uticaja je Medalja Puškina, državna nagrada Ruske Federacije koju mu je dodelio predsednik Vladimir Putin za dostignuća u umetnosti i kulturi, kao i za doprinos u očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.
Godine 2020. pokrenuo je sopstvenu produkcijsku kompaniju Archangel Digital Studios koja sarađuje sa Iervolino Studios by Iervolino i Lady Bacardy Entertainment (podružnici Iervolino Entertainmenta, čiji je osnivač istaknuti producent Andrea Iervolino). Već godinu dana radi se na razvoju serije kratkih animiranih filmova Puffins Impossible, u kojem glavnom liku animirane serije glas pozajmljuje glumac Džoni Dep, a čiji kompletan sadržaj, od početnog koncepta do završnih detalja, kreiraju talentovani umetnici iz Srbije. Ovi kratki animirani crtani filmovi prikazuju se na Amazon Prime i Apple TV.
Godine 2021. postao je predsednik Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije.

 

TAMARA DRAGIČEVIĆ
GLUMICA, SRBIJA
ACTRESS, SERBIA

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za glumu, u klasi Dragana Petrovića Peleta.U Srbiji je najpoznatija po glavnim ulogama u filmovima Toma i Igra u tami, kao i u serijama Vojna akademija i Miris kiše na Balkanu. Igrala je i u filmovima Panama i Bićemo prvaci sveta, kao i u serijama Žigosani u reketu i Montevideo, Bog te video.
Prošle godine nagrađena je priznanjem Carica Teodora na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Toma.
Stalni je član Ateljea 212 u kojem je do sada odigrala više od deset uloga.

 

ĐERĐI RADULI
György Ráduly
direktor Filmskog arhiva Mađarske
Director of the Film Archive of the National Film Institute, Hungary

Od 2017. je direktor Filmskog arhiva Nacionalnog filmskog instituta Mađarske, u kojem rukovodi kompletnim projektom razvoja i modernizacije. Nakon studija korporativnog menadžmenta na Sciences-Po u Parizu i studija ekonomije i marketinga na ESSCA France, u Francuskoj je radio kao producent i distributer specijalizovan za mađarske i istočnoevropske filmske klasike, i bio odgovoran za stvaranje mreže distribucije i izdavanja DVD-a filmskog nasleđa centralne Evrope u Francuskoj. Od 2014. realizuje bioskopsku distribuciju mađarskih filmskih klasika u Francuskoj, među kojima su Ljudi bez nade Mikloša Janča i Ljubav Karolja Maka, koji su bili selektovani u kanskom programu Klasici. Osnivač je i direktor Budimpeštanskog filmskog maratona klasika, međunarodnog festivala restaurisanog filma, a od 2019. je član Izvršnog odbora Međunarodne federacije filmskih arhiva (FIAF).

 

ARGIRIS PAPADIMITROPULOS
ARGYRIS PAPADIMITROPOULOS
REDITELJ, GRČKA
DIRECTOR, GREECE

Argiris Papadimitropulos (1976, Atina) je grčki reditelj i producent. Studirao je film u Atini i na Oksfordu. Režirao je četiri dugometražna igrana filma: Bank Bang (2009), Wasted Youth (2011), Toplotni udar (2016) i Ponedeljak (2020), a poslednja dva bila su uvršćena u Glavni takmičarski program beogradskog FEST-a 2017. i 2021. godine. Njegovi filmovi su stekli pohvale kritičara i postigli komercijalni uspeh a prikazani su na više od 40 festivala širom sveta, uključujući Toronto, Roterdam, Karlove Vari... Producirao je neke od najznačajnijih dela novog grčkog filma poput Boy Eating the Bird's Food (2012) i At Home (2014).

 

TONI GOJANOVIĆ
GLUMAC, HRVATSKA / NEMAČKA
ACTOR, CROATIA / GERMANY

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine. Glumio je u mnogim filmovima, uključujući Karaulu i Šesti autobus kao i u HBO seriji Uspjeh. Trenutno glumi u britanskoj verziji originalno švedske serije Before We Die za Channel 4.
Dugi niz godina živi i radi u Nemačkoj gde glumi u teatru. Tamo je bio član nekoliko ansambala, privatnih i državnih pozorišta. Radio je široki spektar predstava, od drama i komedija, preko klasičnog teatra i mjuzikla, do operete.
Ove godine premijerno će biti prikazan njegov novi film Fünf Finger sind ne Faust u kom igra glavnu ulogu.
Takođe, radi i na projektima za ZDF televiziju.

 

 

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra