Jezik

eng

Pratite nas

Put oko sveta za deset dana

Kada po tradiciji poslednjeg petka u februaru Fest otvori vrata svojih dvorana, pred vama će se naći izbor filmova po kojima ćete pamtiti 48. izdanje našeg festivala. Autori i glumci čije stvaralaštvo i domete pratite godinama, ali i oni koje ćete otkriti baš na ovom Festu, stvorili su i obojili filmove koji su s razlogom odabrani za različite programske celine festivala. 

Za Beogradski pobednik i druge nagrade, ove godine u Glavnom programu takmiči se dvadeset filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije. Ono što zasigurno ne dominira u tim izuzetno jakim autorskim filmovima jeste optimizam, no i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro... Junaci filmova Glavnog programa 48. Festa jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih. Naviknuti na ograničenja koja im nameću najrazličitije društvene i porodične, tj. tradicionalne stege, junaci filmova dominantno su okrenuti uvođenju evolutivnih životnih promena radi ostvarenja krajnjeg cilja, koji najčešće ne biva dostignut.

Festival ove godine otvara film Otac, reditelja Srdana Golubovića, koji se na festivalu prikazuje u okviru Glavnog takmičarskog programa. O najboljima u Glavnom programu odlučuje petočlani međunarodni žiri koji čine Sebastijan Cavazza, koji je 2018. na Festu nagrađen kao najbolji glumac, Nataša Ninković, Dana Budisavljević, Klemens Šik i Nikola Ljuca, koji je nagrađen za najbolju režiju na Festu 2016.

Ove godine uvodi se novi program Fest fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani kulturnog centra. Fest fokus nastao je iz potrebe festivala da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju. Zbog toga ne čudi što će o najboljem filmu tog programa odlučivati i oni čije se stvaralaštvo opisuje na isti način, Momir Milošević i Dušan Zorić, reditelji čije ste filmove otkrili na Festu.

Festivalski program Gala nudi najnovije filmove Marijel Heler (Beogradski pobednik za najbolji film 2016), Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Terensa Malika, Andreja Končalovskog, Olivijea Asajasa i mnogih drugih.

Osim navedenih programskih celina, ni ove godine neće izostati filmovi u Glavnom programu van konkurencije (Kosta Gavras, Goran Paskaljević, braća Darden, Kristi Puju i dr.), Specijalne projekcije (Luka Gvadanjino, Fatih Akin, Miša Terzić i dr.), Fest 48 (Marjan Satrapi, Mario Martone, Takaši Mike i dr.), te Fest klasik (Lina Vertmiler, Vim Venders, Mikelanđelo Antonioni i dr.), koji s pravom mogu da okarakterišem kao jednu od vodećih programskih celina 48. Festa. Program klasika ove godine posvećen je, između ostalog, i stvaralaštvu Nede Arnerić (dobitnica nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti 2018), te Bekima Fehmijua, čiji lik krasi i zvanični plakat Festa. Ove godine jedan film iz programa Fest klasik biće predstavljen publici u najvećoj festivalskoj dvorani, Sava centru, a to je finalna verzija čuvene Apokalipse danas Fransisa Forda Kopole.

Mira Banjac, Kosta Gavras i Džon Malkovič ovogodišnji su laureati nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. U Beograd nam dolazi veliki broj gostiju koji će pred beogradskom publikom predstaviti svoje filmove, a među njima autori i glumci koji su svojim stvaralaštvom obeležili ne samo aktuelnu filmsku sezonu.

Fest može da počne!

 

Jugoslav Pantelić
umetnički direktor 48. FEST-a

 

Foto: Nemanja Jovanović

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves