Jezik

eng

Pratite nas

Razgovor sa ekipom filma Svi protiv svih

Razgovor sa ekipom filma Svi protiv svih - Reditelj Andrej Košak, producent Zoran Dževerdanović, glumica Aleksandra Balmazović

 

-Fest je uvek prikazivao i naravno ubuduće će prikazivati slovenačke filmove, utoliko nam je draže što u okviru programa FEST fokus možemo da gledamo ostvarenje Svi protiv svih. Gospodine Košak dobrodošli u Beograd. Hvala Vam za ovaj film. On je politički triler, ako bismo želeli da ga žanrovski odredimo. Šta ste želeli da poručite kroz ovo ostvarenje?

Hteo sam da oslikam političku i kriminalnu sliku ovih prostora i da pokažem sve društvene pojave kao i društvo koje je većinom korumpirano. Takođe sam hteo i da mladima ukažem na probleme koji su evidentni. Ipak, problem je to što se mladi o svemu informišu isključivo preko mobilnih telefona i često su izloženi pogrešnim informacijama.

-Aleksandra, Vaš lik je veoma interesantan. Žena koju igrate se bori između ljubavi prema ocu i potresne istine. Šta se dešava kada ona upravo do te istine dođe?

Dosta razmišljam o ovoj našoj sadašnjoj generaciji. Ja zaista ne mislim da smo mi sami napravili ovaj svet oko nas a da oni pre nas nisu uradili ništa. Naprotiv - mislim da će mladi koji tek dolaze krojiti svet po svojoj meri. Ipak, mislim da je u mom liku pre svega problem u moralnom padu koji se zataškava radi nekog svog unutrašnjeg mira. Ove nove generacije koje odrastaju uz telefone i društvene mreže nisu ništa drugačiji od nas - i mi ih koristimo želeli mi to da priznamo ili ne. Čini mi se da je problem u tome što se oni zapravo oslanjaju na te površne, instant informacije koje skupljaju na internetu, ne filtriraju ih pre nego što ih ubace u glavu. Ja se iskreno brinem i za sopstvenu decu - oni neverovatno brzo sakupljaju informacije a ne selektuju ih. Pitanje je, ko će od tih mladih misliti svojom glavom a ko će se prepustiti javnom pritisku i gomilama informacija koje neko drugi postavlja sa željom da se o te mlade ljude okoristi.

-Zorane, kao producenta moram da Vas pitam, da li je pri snimanju bilo problema sa zatvaranjem lokacija potrebnih za snimanje?

Bilo je prilično teško ali imali smo podršku filmskog centra i to je nekako prošlo onako kako je trebalo.

-Gospodine Košak, Vaš film deluje vrlo dinamično, bogat je fotografijom, bogat je zvukom... To je sve ono što zapravo važno za jednu ozbiljnu produkciju u 2020.godini.

Tako je. Ja puno razmišljam kako da zapravo mlađoj publici približim film. To je jako važno jer oni veoma brzo shvataju i povezuju stvari na filmu. Mnogo pažnje posvećujemo svim detaljima pa tako i muzici koja je zaista veoma važan faktor. Ja sam se osećao kao da sam ovog kompozitora koji je radio
muziku za moj film poznavao od ranije, a mi se zapravo nikada nismo sreli - samo smo razgovarali preko skajpa.

-To pokazuje da Vi apsolutno razumete ove nove generacije koje komuniciraju tako?

Tako je. Stvar je u tome što su oni navikli da u svakom trenutku budu okruženi sa mnogo slika sa svih strana.

-Da li ste imali nekih problema u produkciji filma sa obzirom na temu kojom ste se bavili?

Mi smo zapravo napravili puno trenutaka koji ne postoje. Ipak bilo je tri ili četiri skandala koji zaslužuju zasebnu priču. Poklapale su se neke situacije koje nam naravno nisu išle na ruku, ali je sve na kraju dobro ispalo.

-Aleksandra, mi smo Vas kao publika gledali u filmu Srđana Koljevića, Sivi kamion crvene boje, a sada se nalazite u ulozi
producenta.Kako je došlo do toga?

Ovde na ovim našim prostorima je zapravo normalno da glumci u nekom periodu svog života postanu producenti i da sami sebi stvaraju nove priče i uloge. U Sloveniji to baš nije tako ali pošto ja vučem korene iz Srbije nekako se to jednostavno posložilo kako je trebalo, samo po sebi. Nisam nikada imala previše takvih ambicija ali radeći godinama ispred kamere naučila sam da radim i iza nje i upoznala ljude koji su mi to omogućili.

Reditelj je još dodao da je veliki izazov u snimanju ovog filma bio zadatak da se šest priča spoji na način na koji će
one zajedno delovati kao jedna. Zahvalili smo se ekipi filma Svi protiv svih i poželeli smo im
mnogo sreće na ovogodišnjem FEST-u.

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves