Jezik

eng

Pratite nas

Razgovor sa Filipom Menegetijem, film Nas dve

Italijanski reditelj Filipo Menegeti gost je ovogodišnjeg FEST-a na kome promoviše film Nas dve, prikazan na festivalu u Torontu. Ovo je Filipov debitantski film, a na FEST-u se prikazuje u Glavnom takmičarskom programu. Prenosimo vam deo razgovora sa rediteljem sa današnje konferencije za štampu.

-Kako ste došli do priče o njih dve?
Možda zvuči čudno što neko mojih godina pravi film o dve stare žene, ali ja filmove snimam da bih kroz tuđe živote upoznao svoj. Kada sam bio mlađi postojale su osobe koje su meni veoma značile, značile za moju filmsku karijeru i ja sam obećao da ću se odužiti tim osobama.

-Danas smo izloženi teroru lepote. Vi ste od toga u ovom filmu pobegli i okrenuli se istini.

Opsesija koju društvo ima prema lepoti je fetiš. To je mene navelo da iskreno prikažem starost. Bilo je teško naći glumice koje će snimiti takav film. Bez šminke i preteranog kostima. Barbara i Martin su bile jako hrabre kada su se odlučile na ovo.

-Reč je o Barbari Sukovoj i Martin Ševalije. Kako ste radili sa njima?

Ovo je bio velik izazov. Obe glumice su jako iskusne. Bilo je teško samo kada sam pogledao spisak reditelja sa kojima je Barbara radila ali čim je posao počeo strah je prevaziđen.

-Kada se desila hemija među likovima, kad ste pisali scenario ili na probama pred snimanje?

Film se razvijao dosta dugo zbog problema sa finansiranjem, a glumice su se priključile dve godine nakon starta pisanja scenarija. I kada smo moj scenarista i ja upoznali glumice prilagođavali smo njihove likove iz scenarija njihovim osobinama. Bilo mi je interesantno i to što su te dve glumice toliko različite jedna od
druge zato što nose neka potpuno različita iskustva. Nismo imali vremena da probamo zbog nedostatka novca i nadali smo se da kada krene snimanje da će se sve uklopiti kako smo planirali i to se upravo i desilo.

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves