Jezik

eng

Pratite nas

Razgovor sa glumicom Klarom Muci i rediteljem Peterom Magatom, film Malo kraljevstvo

-Kako ste došli do scenarija za film?

Prva ideja je došla iz pozorišta, tu priču je izvodio jedan putujući plesni ansambl po imenu Epik. Pokušali su od toga da naprave film ali nije im se dopalo kako su neki reditelji to pokušali da pretoče na platno, tako da su mene kontaktirali. 

-Ovo vam je prvi film, ali je zaista velik. Kako je došlo do te produkcije između Slovačke i Islanda?

Kada je ovaj scenario došao do mene, producenti su mi rekli da su uložili toliko vremena i truda u njega, ali da nemaju dovoljno novca. Pokušao sam da napravim nešto od resursa koji su već postojali, iskoristili smo kostime i scenografiju koju smo već imali. Ja sam radio na televiziji i putovao sam po celoj Slovačkoj godinama, tako da sam već znao koje lokacije mogu da iskoristim. Island je bio umešan i pre nego što sam ja došao, autori i reditelj tog ansambla su prvo kontaktirali Islanđanina koji je radio muziku.  

-Zanimljivo je što ste rekli da je sve krenulo od plesnog ansambla, jer sve u filmu deluje kao jedna velika koreografija, to se vidi u mizanscenu. 

Znali smo da hoćemo da postignemo određeni nivo stilizacije, zbog čega se oseća da film nije potpuno prirodan, ima te koreografije.

-Klara, kako ste se vi našli u ovom filmu? Vaša uloga je vrlo specifična, imali ste dosta mesa za rad. 

To je bio tipičan put za strane produkcije, zvao me je agent na kasting i poslali su mi par scena. Dobila sam sve ključne scene unapred, tako da sam i pre snimanja imala luk tog lika u glavi, jer nismo imali toliko vremena za probe, baš je bilo intenzivno snimanje i zbog nedostatka finansija smo morali da budemo disciplinovani. Moj lik je komplikovan za rad utoliko što je imala različite motivacije konstantno, ja sam se uvek mučila sa time šta su tačno njene motivacije. U jednom trenutku radi za naciste, u drugom za pobunjenike, pitala sam se da li su njeni odnosi sa muškarcima pravi ili je u pitanju manipulacija. Bilo je zanimljivo razmišljati kako, gde, šta pokazati. 

-Da li ostajete u međunarodnim vodama? 

Imala sam dosta uloga u međunarodnim produkcijama, ali nikad nije bila ovako zahtevna i velika. Ovaj lik je pokretač, zato je bio mnogo zanimljiviji za igru. Nadam se da će biti još ovakvih uloga i filmova.

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves