Jezik

eng

Pratite nas

Razgovor sa Nenadom Dukićem, producentom filma Patrole

-Kako je krenula saradnja sa rediteljem Stefanom Komandarevom?

Znamo se odavno, mislim da smo se upoznali na sofijskom filmskom festivalu kada sam još bio fimski kritičar. Pre godinu i po dana mi je u Berlinu predložio da radimo ovaj film i ja sam to prihvatio, iako to obično ne radim, bez da sam pročitao scenario. Video sam njegov prethodni film, Pravci, koji je bio u Kanu i izuzetno mi se dopao. Rekao mi je da pravi trilogiju, priprema novi film koji će biti sličan kao prethodni. Ovo je angažovani kritički pogled na bugarsko društvo. Stvar je u tome da se problem društva u ovom trenutku predstavi preko likova koji dolaze u kontakt ili su predmet interesovanja tokom jedne noći. U filmu Pravci to su bili taksisti, ovde su to policijske patrole. Tako je krenula saradnja, zatim sam pročitao tekst koji je bio podjednako dobar, ako ne za nijansu bolji od onog prethodnog. 

Sve filmove do sada sam radio sa ljudima sa kojima sam u prvom razgovoru video da su to ljudi spremni za kreativnu saradnju, Stefan je jedan od takvih reditelja. Scenarista kada završi scenario on ga preda i njegov je posao završen. Onda to preuzima reditelj i ako nema kreativnog producenta kao korektiv u doradi scenarija onda tu mogu da se pojave određeni problemi.

-Ovaj film može da se dešava i u Srbiji, ili bilo kojoj zemlji Balkana. Koliko ste zaoštrili film kada ste napravili koprodukciju?

To je bila moja namera u samom startu. Kada smo razgovarali o pojedinim rešenjima insistirao sam da budu angažovane na pravi način a da ne pređe tu finu granicu da postane plakatski, pamflet, već da zadrži balans i bude autentično. U filmu nije sve crno belo, ima različitih pogleda na stvari. Zadržali smo ono na čemu smo insistirali, crni humor. 

-Šta je Srbija dala ovom filmu?

Uglavnom tehničku podršku u snimanju filma. Bilo je reči da bude i nekih glumaca ali to ne bi bilo dobro. Komandarev je radio pripreme 2 meseca, tzv hladne probe, jer ima puno kadar sekvenci. To je mogao sa glumcima koje je angažovaod da budu 2 i po meseca na probama, tako da bi to bilo zahtevno za glumce odavde. 

-Kakav je dalji život filma?

Film je premijerno prikazan u konkurenciji u Sarajevu gde je dobio nagradu za žensku ulogu i nagradu Cine-Europa. Ovo je srpska premijera, zatim će film ići u bioskope. 

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves